Fara motive intemeiate, ursul nu ataca omul, daca simte omul in apropiere, si nu se simte amenintat, are tendinta de a-l ocoli , nu e interesat de prezenta omului si vrea doar sa plece, insa daca are drumul blocat , devine agresiv. Ursul te va simti cu mult inainte sa il simti tu pe el, de cele mai multe ori probabil ca isi va cauta de drum, prin alta parte, fara sa te deranjeze. Ursoaica poate considera amenintatoare chiar simpla prezenta a unui om in apropierea puilor. Daca un urs s-a ridicat in doua picioare, nu te speria. Nu este un semn de atac, ursul doar te inspecteaza, incearca sa vada mai departe . Nu il intereseaza omul pasnic!
Ar putea sa-l deranjeze si automat sa fie iritat si agresiv daca este ranit ; daca este intaratat de alta persoana ( chiar cu ore inainte) ; daca este enervat (de la blitzurile aparatelor foto, de la aruncatul de pietre spre el); daca simte ca vrei sa ii iei hrana .
Daca ursul ataca, de cele mai multe ori atacurile pot fi doar pentru a te speria. Probabil i-ai incalcat teritoriul si te vrea plecat de-acolo. Imediat inainte de atac, ursul este foarte agitat, isi schimba pozitia des (iti cauta punctul slab). Osul craniului de urs poate avea si 3-5 cm grosime, asa ca o lovitura de topor sau de piolet nu ii va crea prea mari probleme.
Ce sa nu faci:
Ce sa nu faci:
- Nu il deranja si cel mai probabil nu te va deranja, daca ai grija sa nu il intarati, el te va lasa sa te bucuri si tu de frumusetea naturii.
- Niciodata nu trebuie sa te apropii de un urs, chiar daca pare calm si inofensiv. Mai mult, niciodata nu trebuie sa te apropii de puii de urs, pe ideea ca ce dragalasi si inofensivi sunt, ca probabil ursoaica nu e departe! Daca tu l-ai vazut pe el, dar el inca nu te-a simtit pe tine, intoarce-te usor si vezi-ti de drum prin alta parte .
-Nu trebuie sa-l provoci si mai tare, nu trebuie sa arati la randul tau un comportament agresiv fata de el. Nu trebuie sa-l incoltesti intr-o zona de unde nu are iesire decat din directia ta, pentru ca in acest caz, instinctual, va ataca.
-Nu trebuie sa fugi! Ursul oricum alearga mai repede ca tine, fie ca alearga la deal sau la vale (un urs adult alerga cu 40-50 de km/h). Nu trebuie sa te cateri intr-un copac, pentru ca ursul este un catarator destul de bun, iar daca va incepe sa se catere dupa tine, din copac chiar nu ai alta cale de a scapa.
- In excursii la munte trebuie sa verifici locul de campare sa nu fie asezat pe o poteca/traseu folosita de ursi, sa nu fie langa un zmeuris de unde se hraneste, sa nu tii gunoaiele in/sau langa cort (esti eco), sa nu tii alimente, spray-uri, chiar banala pasta de dinti in cort (toate miros interesant pentru un urs curios). Toate se tin intr-o plasa/punga agatata intr-un copac la distanta de cort (sa nu le uiti in padure la plecare!).
Ce sa faci :
Daca incepe sa se apropie de tine, observa-i comportamentul. Este agresiv? Devine agresiv?Daca nu pare agresiv, incearca sa te retragi. Trebuie sa faci cumva ca distanta dintre el si tine sa se mareasca. Daca te-a vazut si nu pare prea interesat de tine, e un moment bun sa te retragi cat mai mult si sa-ti cauti de lucru in alta parte. Fii calm, incearca sa nu pari agresiv sau iritant.
Daca insa se apropie sau se arata agresiv de la bun inceput, cel mai si cel mai important lucru de facut in primul rand este sa nu te panichezi. Daca te panichezi, nu vei putea gandi limpede nici o solutie de scapare, sau vei ingheta efectiv sau vei deveni agitat ceea ce ar putea sa-l enerveze si mai tare. E bine sa vorbesti cu el, pe un ton cat mai calm posibil (daca mai poti!). Sa te indepartezi incet (si cu fata spre el!). Daca vine spre tine, sa ii arunci rucsacul in fata iar in timpul in care ursul cerceteaza rucsacul si nu e atent la tine, departeaza-te cat mai mult posibil.
In cazul in care te ataca daca chiar nu mai ai alta solutie lupta cu el. Incearca sa ii pari un adversar puternic, sa realizeze el ca e mai bine sa nu se puna cu tine. O lovitura puternica peste bot l-ar putea impresiona, dar punctul slab la urs sunt ochii!