Dependenta vulnerabila fata de energia electrica

          Ce însemna energia electrica pentru tine? Daca nu ai mai avea curent electric cum ti-ar fi viata?
            Telefoanele  functioneaza deoarece cele mai multe reţele de telefonie sunt si alimentate cu curent de la retea  dar au si back-up pe acumulatori. Dar poti apela  oamenii pe care doresti  să ii apelezi? Semnalului telefonic pentru cele mai multe apeluri circula  pe internet iar internetul depinde de energia electrica de la retea, conectata in cele mai diverse puncte de alimentare . Poti suna in alta localitate dar nu local, sau invers, depinde de configuratiile de alimentare cu energie electrica ale internetului.
         Incerci sa faci un dus. Apa este are presiune si e curată, deoarece uzina de apa si staţia de epurare au o rezervă de putere ( posibil un generator, dar poate ca nu au) dar in cazul în care ai in casa un boiler de apa electric, ai putea găsi putina apă fierbinte sau deloc.
Ai un aragaz care ar trebuie să se aprinda, dar nu se aprinde electric pentru ca   electroventilul nu cupleaza.
               Acest lucru ne duce direct la problema modului in care energia electrică este omniprezent in viata noastra, la  moduri de dependenta pe care niciodată nu ni le-am fi imaginat cu cativa ani in urma. Suntem la mila dispozitivelor pe care le folosim pentru a ne face viata mai confortabila.
               Locuiesti la oras şi daca pleci găsesti un trafic mizerabil si blocat. Foarte puţinele oraşe sau localităţi au rezervă de putere pentru semafoare (baterii, acumulatoare).
          Masina ta merge bine şi posturile  de radio se aud clar pentru ca emitatoarele merg pe energie din acumulatori de rezervă si se transmit  buletine informative constante. Dar ti-ai umplut rezervorul aseară? Staţiile peco nu mai pot pompa nici un fel de combustibil (majoritatea nu au acumulatori de rezerva).
            Magazinul alimentar este in întuneric, şi vanzatorii agitati sunt îngrijorati că produsele alimentare se vor strica  fără congelatoare si frigidere. Casele de marcat nu merg. Dar nu puteţi plăti prin card de credit, platiti doar cu bancnota de modă veche.
        Traficul aerian nu ar fi în pericol: Întregul sistem este bazat pe sisteme cu rezerve (redundante) putand aduce la sol toate avioanele din zbor . Dar in regim de avarie nu s-ar mai permite decolari noi, asa ca nu ve-ti putea pleca niciunde.
         Desigur, deplasarea la şi de la aeroporturi ar fi o problemă mult mai frustranta, energia electrica în clădirile-terminal va fi limitata mergand in regim de avarie.
        Problema, în societatea noastră avansata tehnologic, este că sistemul electric , bazat pe centrale electrice vechi de zeci de ani, este din ce în ce mai controlat printr-un  internet vulnerabil. S
istemele de control sunt relativ vechi si amestecate in reţelele electrice (portiuni redundante cu portiuni care au puncte nodale de risc). Aceste puncte sunt cele vulnerabile. Ingineri spun ca problema este în curs de rezolvare si se fac modernizari de control prin  internet .
      Inca nu  a venit curentul electric dar te-ai întors acasă, seara, folosind lanterne şi lumânări şi iti deschizi laptop-ul din nou pentru a vedea dacă poti  obţine informatii . Dar bateria este descărcată şi computerul se închide, ceea ce înseamnă că pentru cele mai banale motive, nu poti citi sfârşitul acestei postari.
     O zi sau cateva fara energie electrica ne-ar duce suportabilitatii la limita , dar un timp mai lung ar duce la dezastre ...