Dezastrele naturale

              Un dezastru natural este o catastrofă naturală cauzată de natura de exemplu: inundaţii, erupţii vulcanice, cutremure, tsunami, avalanse, scurgeri piroclastice ,lahar (alunecări de teren vulcanice), alunecări de teren, viscol, seceta, grindina, valuri de căldură, uragane, furtuni tropicale, taifunuri, ingheturi, tornade, incendii, epidemii cauzate de bacterii sau virusi (sunt considerate, uneori, dezastre naturale, dar, uneori, trebuie puse într-o categorie diferită),ameninţari biologice (lăcustele sau ciuperci toxice).
                  Unele dezastre sunt clasificate intre dezastre naturale si cele nenaturale (provocate atat de factori naturali cat si de factori umani) de ex  foametea. Neavand sursa de origine terestra putem totusi include si impactul cu asteroizi şi exploziile solare. Desi riscul de impact cu asteroizi pe termen scurt poate fi scăzut, unii oameni de ştiinţă susţin că, pe termen lung, riscul de deces prin asteroid este similar cu cel de moarte din dezastre naturale.
                   Cel mai mortal dezastru natural este foametea. Foametea in  istorie a dus oamenii  în cele mai rele situatii  oameni, inclusiv la atrocităţile şi canibalism.
                  Alte dezastru cu mortalitate ridicata sunt epidemiilor, mai ales cele de  gripa spaniola din 1918-1919,.  Au ucis mai putin copii si batrani dar  au lovit mai ales oamenii aflati în floarea vieţii care aveau  un bun sistem imunitar (care nu a asigurat nici o protecţie împotriva acestui virus). Virusul se crede că a ucis victimele sale în primul rând prin supra-activarea  sistemul imunitar într-un proces numit furtună de citokine.
           Vulcani pot fi considerati de asemenea in categoria  celor mai mari dezastre naturale.