Calamităţile recente din lume ne arata ca în ciuda progreselor în detectarea şi atenuarea dezastrelor naturale, tot mai mulţi oameni trăiesc în continuare în pericol.
Numarul victimelor din calamitatii urmand sa creasca ingrijorator de mult, fiecare trebuie sa se gandeasca la propria siguranta mai responsabil ca nicicand, trebuie sa ne alegem cu mai multa responsabilitate locul casei, zona in care traim , si daca nu putem modifica factori de risc, mutandu-ne in alte parti, trebuie sa ne luam masuri de protectie sporita si deasemenea sa fim pregatiti sa facem fata situatiilor de urgenta . Ameninţările reprezentate de inundatii, cutremure şi alte dezastre naturale sunt la fel de vechi ca si lumea, dar lumea este în continuă schimbare, populaţia globală continuă să crească şi creste cel mai rapid în zonele mai predispuse la dezastre din lume.
Ţările temperate sunt susceptibile de a-si fi crescut expunerea la evenimente extreme, inclusiv a pădurilor care mor şi a riscului sporit de incendiu, furtuni tropicale, inundaţii şi alunecări de teren, chiar a bolilor severe.
Milioane de oameni traiesc sunt sub risc, din cauza efectele combinate ale schimbărilor climatice (creşterea nivelului mării şi a gradului marit de furtuni) eroziunii, creşterea populaţiei şi urbanizării. Rapoartele economice arata că expunerea pe active ar putea creste chiar mai dramatic, ajungând la mii de miliarde (euro/dolari) valoarea bunurilor expuse riscurilor.
Schimbarea locatiei populaţiei, în special urbanizarea în creştere, expune tot mai multe persoane la ameninţarea de calamitati naturale. In prezent mai mult de jumătate din populaţia lumii trăieşte într-un mediu urban. În timp ce urbanizare presupune anumite avantaje potenţiale, se amplifica, de asemenea riscurile existentiale.
Pe ansamblu, populatia care traieste in zone cu risc crescut de calamitati si catrastrofe, devine tot mai mare. Iar autoritatile nu vor reusi sa faca fata situatiilor de urgenta prin masuri eficiente (planificarile prezente si exercitiile de "antrenament" sunt insuficiente fata de amplificarea riscurilor si nevoile viitoare sporite de ajutorare) . Ca rezultat, urmatoarele calamitati, vor produce tot mai multe victime: morti, raniti , sinistrati, someri, saraci, deprimati, etc.