Salvarea de la inec

              Victime inecului sunt cele mai periculoase de salvat .Cand incerci sa le salvezi (pentru ca sunt panicate) pot sa se agate cu mainile (facute ghiara) de salvatori. Niciodată nu încerca o salvare directă a unei victimei de înec conştientă, fără pregătire adecvată.
   1. Asigura te cu un dispozitiv de plutire personal( vesta sau altceva) daca ai la indemana . Cel mai important lucru de retinut este de a nu ajunge tu o victimă !!!
   2. În cazul în care sunt mai multi salvatori, cineva sa  sune la 112 imediat. Spune-ti locatia exact unde sunteti si  nu închideti  până ce dispecerul 112 nu inchide el.
   3. Dacă victima este conştientă, încearcă să intinzi victimei ceva rigid suficient pentru a trage-l la mal. O vâslă este bună.
   4. În cazul în care nimic nu  ajunge la victima fiind prea departe , arunca victimei o frânghie şi încurajeaz-o sa o apuce.  Salvarea cu franghia este o varianta foarte buna.
   5. În cazul în care victima este prea departe pentru o frânghie sau nu exista franghie disponibila , dupa ce s-a apelat 112, dacă  sunt destui oameni  incearca-ti  sa faceti  un lant uman din maini pana la  victima.
  6. Un salvator poate încerca să înoate spre victimă, dar obligatoriu cu o frânghie în jurul taliei salvatorului si tinuta de cineva de pe ţărm sau de pe o barcă. Echipele de salvare nu trebuie să încerce să atingă în mod direct o victimă panica de înec, trebuie sa intinda ceva catre ea un  lemn, o franghie , o haina.
   7. În cazul în care victima este inconstienta, de pe o barca sau de pe mal se trimite un salvator legat in talie cu o franghie ca o cravata si salvatorul va duce victima la mal.
   8. Dupa  ce victima este scoasa în condiţii de siguranţă afară din apă, se poate efectua primul ajutor de bază. Daca e vreme rece, scoateţi hainele ude ale victimei. Acoperă victima cu o patura si verifica  simptomele de hipotermie. În cazul în care victima nu respiră, începe resuscitarea.
            Atentie: Toate victimele inecate  au nevoie de ingrijire  medicală dupa înec. Aspirarea de  apă în plămâni, chiar şi în cantităţi mici, poate duce mai tarziu la  umplerea plamanilor cu lichid , numita "înec uscat," aceasta este fatala. Dacă o victima inconstienta se găseşte în apă si nu ai nici un martor, presupune întotdeauna ca victima are coloana cervicala rupta/fracturata si actioneaza cu atentie .