Nasterea asistata fara asistenta medicala

         Nimeni  nu e de obicei pregătit pentru  a asista sau „a mosi” o  naştere!
         Cu toate acestea este foarte util sa sti sa asisti o nastere  daca se întâmplă ca nasterea sa vina mai repede (nasterea unui prematur) sau imprejurarile sunt potrivnice (situatie de urgenta, cutremul , viscol , loc indepartat, excursie ...) .
         Naşterile gen „stire de ziar” sunt adesea cele care se petrec pe neaşteptate acasă sau în mijlocul unui viscol sau pe marginea drumului sau in locuri izolate ( excursie, munte, sat, dupa cutremur, inundatie).
Chiar dacă este mai rar ca mamele sa intre in travaliu mai repede si  nu se poate sa se ajunga la o maternitate, este bine  ca părinţii si/sau cei de prin prejur sa ştie ce să facă în caz de naştere de urgenţă.
          Primul lucru care trebuie făcut este sa nu intraţi în panică!!!!!
Apoi trebuie sa toata lumea sa respire adanc (respiratia–antipanica)  si sa se mareasca  atentia pentru a putea decide/evalua urmatoarele:
             - Cât de aproape este ajutorul medical? Cât de aproape este cel mai apropiat spital? Cât de avansat e travaliul mamei? Apoi se suna la 112 !!!  şi se aşteapta la domiciliu ajutorul medical, e mai bine decât sa se conduca nebuneste spre cel mai apropiat spital? O regulă bună este ca dacă mama împinge (are contractii) şi puteţi vedea un pic din  capului copilului este prea târziu pentru a a pleca cu maşina in orice directie (riscul e sa ajungeti sa asistati nasterea in masina, unde e mai greu decat acasa in pat!). Dacă sunteţi deja în maşină, trageţi pe dreapta într-o locaţie sigură. Aveti  doar câteva secunde pentru a lua decizii cu privire la expulzarea nasterea copilului.
           -Gandeste  si evalueaza  cu atenţie situaţia înainte de a acţiona în grabă!!! În cazul în care semnele ne arata ca nasterea se intampla prea repede va prezentam sfaturi pentru a ajuta în caz de naştere de urgenţă:
           -Suna la 112 şi deschide /deblocheaza uşa de la intrare ( s-ar putea sa nu poti merge la usa sa deschizi cand doctorul ajunge si suna disperat la usa sau la  interfon)
sau asigura-te că tu sau altcineva  descuie uşa de la intrare ca sa poata veni/intra ajutorul (un sfat de bun simt: daca aveti caine legati-l sau inchideti-l)
           -Dispecerul de la 112 va va  oferi instrucţiuni de bază în caz de naştere de urgenta  la telefon până soseste ambulanta. Este important să rămâneti  calm şi să oferiti increde si reasigurare mamei cu o voce calma si blanda. Nu parasi mama, ramaneti cu ea tot timpul!!!! 
            -Aduna prosoape curate pentru mama si copil. Dacă ai ajutoare suplimentare, pune-le sa adune , sa puna  prosoapele curate sub mama in travaliu. Acest lucru va ajuta la protejarea cuverturii/paturii /covorului  şi va oferi un loc  curat, moale pentru naştere.
             -Puneti cateva prosoape curate lângă mama pentru a acoperi copilul dupa ce se naşte. Dacă nu aveti  prosoape curate disponibile folositi haine suplimentare, cum ar fi jachete, pulovere,  sfetere etc. Sau orice alt material textil. Persoana care ajuta naşterea trebui să se spele pe mâini, dacă  mai are timp.
              -Instruiţi mama pentru a împinge uşor (chiar daca stie , tot trebuie sa ii vorbiti si sa o instruiti) , o temperati daca impinde prea tare pentru ca ar putea afecta fatul sau s-ar epuiza inainte de vreme Posibil ca mama sa  împinga pe cont propriu şi nu mai are nevoie de instrucţiuni. Nu vorbi negativ!!! (adica sa-i spui mamei ca nu impinge bine sau sa nu mai împinga). Spune-i ca totul este bine. Corpul ei va face toata împingerea necesara nasterii (contractiile sunt naturale) şi că este perfect în regulă sa  împinga uşor sau cum ea simte  nevoia sa  împinga.
          -Când vedeţi capul copilului, pune-ti  mainile pe partea de sus a capului bebelusului pentru a preveni capul sa se balanseze repede şi sa se rupa. Mana sa fie ca o coroana pe  capul copilului, apoi  încurajeaza mama sa incetineasca cu  împingerea, pentru a evita ruperea.
           -După ce capul copilului iasa , pipaiti cu  degetele în jurul gâtului pentru a verifica daca e acolo cordonul ombilical. Daca simti un fel de cablu ( cordonul ), incercati  dacă puteţi să-l alunecati spre spatele capului copilului sau impingeti-l in jos pe corpul copilului in timp ce  copilul se naşte.
             -Nu trageţi de  capul copilului cat mama inca  naste. Copilul isi va întoarce firesc capul spre  umeri pentru a se roti prin pelvisul mamei ( se va întâmpla totul de la sine in timp ce mama impinge).
              -Imediat dupa nastere , pune copilul pe abdomenul mamei, de preferat direct pe pielea ei şi apoi  acopera-l cu o pătură, haină sau mai multe prosoape. Un copil umed poate pierde caldura corpului foarte repede, deci este vital să-l ţii cald (cel mai bun loc dupa un incubator e pe burtica mamei!).
             -Daca bebelusul nu respira, stimuleaza-l prin frecare pe  picioarelor copilului. Aceasta ajută, de obicei, ca un copil sa  expulzeze prin tuse mucoasele apoi copilul incepe să plânga. Atentie plansul este bun!
              -Nu este nevoie să trageţi de cordonul ombilical sau sa il tăiati. Tine-ti mama si copil împreună acoperiti pentru a menţine copilul cald până cand ajutorul medical soseşte.
             - Copii se nasc în fiecare zi şi este un eveniment foarte natural. Rămai calm oferind reasigurarea si linişte mamei .