Ce sa nu faci dupa evenimente si situatii de urgente

           Daca situatia de urgenta, survenita in urma unor calamitati naturale sau evenimente produse de om,  depaseste o anumita marime  este posibil ca in urma ei pe langa problemele generate de calamitatea insasi sa apara si tulburari sociale civile! In asemenea situatii e bine de stiut ce sa faci si ce sa nu faci !       
        Ce sa faci:
       - Grabeste-te spre  supermarketuri şi magazine pentru a achiziţiona  tot felul de produse, de la hârtie igienică până la apă minerala . Produsele de orice fel (chiar achizitionate mai scump) vor fi mai valoroase decat bani.
         - Alimenteaza-ti masina cu un “plin” si daca poti pune si in canistre, pentru ca in curand staţiile de carburanţi nu vor mai funcţiona (tancurile de combustibili sunt îngropate şi pompele electrice care scot combustibilii nu vor funcţiona).
        - Fereste-te de orice persoana inarmata (in ţara noastră sunt înregistrate 300 000 de arme de foc la persoane particulare, majoritatea sunt arme de vânătoare (mai sunt multe arme la toti ofiterii diverselor servicii  si mai sunt arme neinregistrate la interlopi) . E posibil ca peste 300 000 de arme sa apara  pe strazi în mâinile unor oameni disperaţi dupa resurse de hrana (care sunt obişnuiţi să apese pe trăgaci şi au şi deprinderile necesare).
        -Fereste-te de oameni înfometaţi, disperaţi,  înarmaţi care fara  nici un fel de scrupule fac orice pentru a căpăta o gură de mâncare.
         Nu trebuie sa faci :
         - Nu forta intrarile magazinelor care isi vor baricada intrările şi vor inchide pentru că nu vor putea vinde fără cititoarele de coduri cu laser iar casele de marcat nu vor funcţiona.
         - Nu participa la  actiuni distructive si de jaf (e posibil ca marile centre en-gros şi marile magazine sa fie sparte şi vandalizate cu brutalitate).
         - Nu te baga în micile găşti "de cartier" organizate ad-hoc asa numitele “garzi populare” sau “militii populare” sau “paznici de zona” care chipurile vor apăra vecinătatea de celelalte bande care vor veni la prădat.
       - Nu participa la vendete, bătăi şi chiar mici războaie pentru zonele de influenţă, nu utiliza violenta pentru a obtine ceva.
        - Nu te duce spre unităţile de armată, de pompieri, cladiri ale  serviciilor speciale, jandarmi pentru a primi lămuriri si informatii. Nici aceştia nu vor şti mai multe, vor fi în alertă de un anumit grad si îşi vor împărţi armamentul şi muniţia între cei prezenţi, ofiţeri şi subofiţeri. Se  vor pune  în aplicare protocoale fixe pentru astfel de cazuri. Unitatile militare nu sunt centre de asistenta medicala sau  sociala, nu sunt locuri unde sa te duci la o masa calda, nu sunt centre de informare, nu sunt locuri de camping . Sunt doar depozite de tehnica militara si munitii de unde militarii se aprovizioneaza cu ce le trebuie. Apropierea de aceste unitati  nu va fi considerata actiune pasnica asa ca cel mai bine asemenea locuri trebuie evitate. Fereste-te sa interactionezi cu militarii. Armata, militarii, alte forte de ordine sunt instruiti in  învăţarea şi perfecţionarea metodelor de-a omorî alţi oameni în toate modurile imaginabile si de asemenea invata sa isi reprime "mila si iertarea" fata de dusman.  În cadrul fortelor armate nu se permite libertatea de-a gândi şi a raţiona, iar cei ce pot gandi/rationa sunt legati prin sistemul de subordonare, restul sunt formaţi să execute cât mai repede şi cât mai fidel ceea ce li se spune . Militarii se antrenează o viaţă întreagă pentru a împuşca, bombarda, sfârteca, înjunghia, incinera, strangula, otrăvi, gaza, hăcui, îmbolnăvi,  tortura pe inamic. 
      - Fii retras si creeaza aparente pasnice. Ascunde-ti alimentele si obiectele dorite de altii. Nu purta la vedere nimic tentant.