Ora de aur (Golden Hour)

           Un tratament rapid si profesional imediat după eveniment (accident , catrastrofa) este extrem de important , de multe ori facand diferenta intre viata si moarte. În multe cazuri, tratamentul adecvat imediat ar putea minimiza deteriorarea medicala şi reduce rata de mortalitate. Din nefericire  în situatiile evenimentelor speciale un  răspuns medical într-o oră (de aur ) nu poate fi întotdeauna asigurat.
            Problema-cheie este cum putem scurta timpul de interventie al echipelor medicale în zona evenimentelor cu victime şi modul în care locaţia, diagnosticarea, monitorizarea şi tratamentul răniţilor in zona cu evenimente  sa poata fi îmbunătăţit şi făcut mai eficient (timpul scurs din momentul evenimentului si până se ajunge la un spital sa fie de cel mult 60 minute). Actualmente timpul scurs din momentul în care se cere o evacuare/transportare a victimei grav rănita primit in centrul de coordonare 112, si pana la sosirea răniţilor la centru de urgenta (UPU)  depaseste  o ora.
        Una din metodele care pot scurta timpul de acordare a primului ajutor este ca in masa populatiei sa creasca cultura voluntariatului  si cunostintele de prim ajutor, competent si pertinent.