Tipuri de inundaţii

          -inundaţii  de-a lungul unui rau: acest tip de inundaţie apare atunci cand ploile abundente sau topirea zăpezii face sa creasca rapid debitul unui rau.
           -inundaţii maritime de coastă: inundaţiile de coastă pot apărea ca urmare a mareelor sau ca  inundaţii fulger . În timpul uragane sau furtunilor  presiunea atmosferică normală şi joasă provoaca  nivelul mărilor să se ridice in  sus. Aceasta ridicare combinata cu valurile marii combinatie provoaca inundaţii pe scară largă din zonele joase de coastă.
          -inundatiile fulger (viituri) :viiturile (inundaţiile fulger) apar in timpul sau dupa  furtuni intense cu caderi mari de cantităţi de ploaie într-o perioadă scurtă. Viiturile apar fara  avertisment sau doar cu puţin timp inainte şi pot duce la inundari mari în doar câteva minute. Efectele acestor averse  de ploaie sunt agravate atunci când terenul nu poate  absorbi caderile recente de apă .
         -poduri de gheaţă: iarna in anotimpul rece , bucati de gheaţă se pot forma pe suprafata râurilor care au debite  ceva mai mici decât cele normale. Cand vremea se încălzeşte şi creşterea debitul  de apă, acest debit de apa  impinge  gheaţa la vale  ca niste uriase dale. Atunci când aceste plăcide ghiata se  aduna in locuri cu obstacole  se  formează un baraj care acumuleaza  apa şi provoaca  inundaţiir în amonte de baraj  iar ruperea barajelor de ghiata provoaca inundatii in aval.

         -cedarea unui  baraj : ruperea/prabusirea/colapsarea barajelor genereaza  cele mai grave inundaţii. Ruperea unui  baraj este de obicei rezultatul neglijarii in exploatare, a unui proiect/design slab, a unui  alt eveniment eveniment major(de ex un cutremur) care poate genera  avarii structurale majore. Atunci când un baraj cedeaza, o mare cantitate de apă, imensa/gigantica, se scurge brusc in aval, distrugand totul  în calea sa.