Supravieţuire in caz de Explozie Nucleara Urbana

        Aceasta tema poate părea paranoica si specifica Războiului Rece, dar tinand cont de arsenalul nuclear statal functional existent pe plan mondial, ameninţarea unei explozii nucleare care sa  loveasca un mare oras este o realitate dură.
        E posibil ca orasul tau sa fie  ţinta unui atac nuclear de razboi sau doar o tinta terorista , va trebui să faci mai mult decât un strut  care isi ingroapa capul in nisip.
       Tinand cont de  forţa distructivă a exploziei nucleare initiale  şi ororile care urmeaza exploziei , sansele de supravietuire sunt  deprimant  de mici !
       Ce trebuie sa faci:
       In primul rand indiferent de pozitia corpului pe care o ai nu te uita inspre lumina orbitoare a exploziei nucleare ! Vestea bună este că exploziile nucleare au în comun o mulţime de caracteristici uşor de recunoscut si seamana cu exploziile  convenţionale. Există o detonare iniţială şi apoi urmeaza o undă de şoc sferica incat  trebuie sa te adapostesti imediat. Iată si vestea proastă: Exploziile nucleare sunt mult mai puternice decât exploziile convenţionale. Rezultatul transforma un oras in desert. Sub zona de explozie se vor evapora toate materialelor solide iar deasupra zonei vom vedea o minge de foc infernala, mai fierbinte decât suprafaţa Soarelui. Urmeaza apoi ca  tot praful iradiat ridicat de explozie să cadă înapoi pe Pământ (Fallout), praf periculos radioactiv.
         E posibil ca sirenele protectiei civile  ,în cazul în care există în localitatea  dvs. , sa  sune cu 2-4 minute inainte de explozie (doar daca e atac de razboi) dar pot sa nu sune deloc daca e atac terorist!!!  Nu ignora aceste semnale sonore ! Chiar dacă vă simţiţi in siguranta in orasul/comunitatea dvs. (o  localitate fara risc într-un posibil razboi nuclear) un atac nuclear terorist nu respecta regulile razboiului si poatesa se  produca oriunde mintea bolnava a unui terorist decide!

            O explozie nucleara genereaza  un puls electro-magnetic mare. Acest lucru va  strica/dezactiva toate  dispozitive electronice (de la telefoane mobile la automobile, echipamente medicale, echipamente electrice si energetice ...).
          Dacă observaţi că toate vehiculele şi electronice din zona dvs. imediată nu mai functioneaza atunci sigur că un atac nuclear este iminent. Pe de altă parte, un atac nuclear de la un terorist ar putea veni fara nici o avertizare, caz in care , trebuie să ştiti ce să faceti  imediat.
            În orice caz, respecta următoarele etape :  

             Nu te uita la/in Lumina orbitoare primara (ca si de blitz) , dar nici la lumina urmatoare (remanenta) care va trece prin mai multe culori tentante de privit! Este tentant !!! Cu toate ca vizionarea flash-ului  unei explozii nucleare este foarte tentanta, lumina produsa este de mai multe ori mai strălucitoare decât soarele. Privirea unui asemenea eveniment poate produce orbire  temporara pentru un  norocos, dar produce orbire pentru curios. Cel mai bine e sa te uiti in alta parte imediat si chiar sa iti acoperi ochii cu orice. Păstrarea vederii este extrem de importanta ( veţi avea nevoie de ea pentru toate etapele rămase de supravietuire) ....
           -Cautati-va repede un adapost sa va feriti de unda de soc. Secundele de  după explozia-flash iniţiala sunt critice. Din fericire, factori cum ar fi randamentul exploziei, vremea, şi distanţă pot diminua efectele undei de şoc  dar nu o elimina (atentie!!! ea se apropie vertiginos). Cea mai bună metodă pentru protectie  este de a găsi o barieră ideala între tine şi presiune extremă a undei, căldura, radiaţii termice şi vântul/uragan care se apropie de tine. Aceasta face ca  supravieţuirea sa devine un pic cam complicata. Având în vedere numărul de variabile prezente într-un oraş, nu există nici o cale sigura pentru a evita acest zid de moarte (cu excepţia  locurilor din subteran) al unde de soc. Cu toate acestea, o persoana  ghemuita pe jos într-o clădire rezistenta la explozie din beton sau cărămidă şi care sta departe de ferestre poate sa supavietuiasca.   Dacă nu reuşiţi să găsiţi oricare dintre aceste adăposturi suficient de rapid puneti-va jos la sol, ghemuit în spatele unei borduri de trotuar sau orice cat de  mic care sa preia presiunea exploziei (pentru ca valul de presiune care va va lovi poate provoca leziuni interne masive).
           Cele mai multe decese intr-o explozie nucleara sunt atribuite obiectelor zburatoare (resturi, moloz, în principal de sticlă). La fel ca intr-un cutremur încercaţi să va păziti organele vitale şi capul acoperit cu bratele.
            Uita-te pentru rutele de evacuare sau potenţiale adăposturi ad-hoc impotriva caderii cenusei radioactive . Dupa explozie, o altă problemă presantă se află în faţa dvs. : expunerea la radiaţii prin caderi de cenusa radioactiva . Acest risc este de obicei cel mai grav la scurt timp după explozie, aşa că timpul este vital. În funcţie de magnitudinea exploziei, radiatiile pot dura pana la trei săptămâni, dar variabile cum ar fi viteza vântului, terenul şi vremea pot schimba acest lucru.
       Supravieţuitorii prinsi la inaltime, la suprafata solului  sau in partea superioară a cladirilor  în timpul exploziei sunt într-o situaţie precară ,totul de la îmbrăcăminte la parul este probabil contaminat şi expunerea prelungită la acest mediu poate duce la imbolnaviri datorate radiatiilor  şi în cele din urmă la moartea. Obiectivul principal ar trebui să fie evaluarea peisajului şi gasirea de poziţiile subterane, sau cai de scapare care părăsesc zona. În general, orice zona care este pe direcţia vântului fata de  explozie sau plina cu daramaturi  grele ar trebui evitata în timpul evacuării. Zone deschise la o altitudine mai mică decât locul  exploziei  ar trebui să fie evitate, de asemenea, pentru ca acestea devin focare de strangere a materialelor  radioactive.
           Următoarea prioritate ar trebui să fie găsirea de alimente, apă şi cautarea unui adapost izolat  (orice puncte de acces care ar putea să permita patrunderea reziduriilor  radioactive sa fie inchise). De asemenea, este recomandabil o marcare in exteriorul  intrarii, pentru a permite salvatorilor care ar putea sa vina sa ştie că eşti în interior.
           Găsirea unei  locaţii izolate impotriva caderilor radioactive  este doar jumătate din bătălie. Cealaltă jumătate este păstrarea refugiu dvs.  izolat de radiatii . Tot ce a fost în aer liber în timpul exploziei (inclusiv oameni) a fost sigur  contaminat. Ca atare, supravieţuitorii trebuie să fie supusi unui proces de decontaminare rapid înainte de a intra in adăpost. O curatare meticuloasa  cu apă şi săpun ar trebui să se facă pentru piele si par, precum şi un periaj viguros al  îmbrăcămintei. Sună banal, dar ajută. Doar asiguraţi-vă că nu contaminati in timpul spalarii orice  rană deschisă , protejati-va ranile .
           Având în vedere raritatea extremă a exploziilor nucleare în zonele urbane, probabil ca cineva este pe cale de a va ajuta sau salva . Cu toate acestea, pericolul evident de caderi radioactive  ar trebui să vă împiedice să rătăciti fără ţintă in peisajul post-explozie şi sa strigati dupa  ajutor. Daca esti suficient de norocos să fi scăpat cu un telefon mobil sau radio poate ai o sansa , aceasta situatie va fi cel mai probabil la locul de muncă. Spre deosebire de explozii nucleare gen Hollywood, pulsul electro-magnetic (EMP), apare doar  atunci când armele de mare randament nucleare sunt detonat în partea superioară a atmosferei. La exploziile teroriste e posibil sa nu apara EMP.
          Nu va bazati doar pe  echipele de salvare. În cazul în care atacul se produce din cauza unui conflict nuclear, ar putea sa fie un atac cu tinte multiple pe aceeaşi zonă-ţintă sau obiective din jur( baze militare, aeroporturi, centre industriale, centrale electrice) şi orice tinte potentiale precum şi oraşul în care va aflati.

          -Incercati sa va construiti un costum de protectie ( daca aveti din ce) si sa va indepartati de zona radioactiva ...
           Salvati-va singuri !!!