Spray-uri pentru auto-apărare

         Spray-urile de auto-apărare conţin chimicale iritante  sau iritante naturale si sunt utilizate în mod obişnuit. Spray-urile au o largă popularitate datorită eficienţei lor ridicate, simplitati, sunt ieftine si de mici dimensiuni.
           Spray-urile de  auto-apărare sunt destinate pentru dezactivarea temporară a atacatorilor  : le  afectează ochii şi mucoasele. Spray de auto-apărare nu dezactiveaza agresorul complet, dar oferă de obicei, o posibilitate de a scăpa de atacator.
             Spray-urile de auto-apărare au dezavantaje evidente.
În primul rând, unii oameni nu sunt afectate de chimice iritante. Alcoolul şi drogurile  poate reduce receptivitatea persoanei de a se  irita. Astfel, utilizarea de spray in apărare poate creşte gradul atacului , dacă nu se reuseste oprirea agresorului. În al doilea rând, spray-uri sunt sensibile la condiţiile meteorologice, este posibil să primiţi jetul  înapoi, atunci când pulverizati spray împotriva vântului puternic. Vântul  şi ploaia pot reduce eficacitatea. În al treilea rând, este periculos pentru tine sa  folosesti un  spray de auto-apărare în spaţii înguste, din cauza posibilităţii de a te auto- iritant. Cu toate acestea, spray este o arma extrem de popular şi de încredere in  auto-apărare. Vă recomandăm să includeti  un spray în apărarea dumneavoastră.
            Spray-uri de auto-apărare pot conţine substanţe iritante de mai multe tipuri :
            CN (chloracetophenone) este un iritant larg distribuit. Se foloseste pentru aplicarea legii, de catre agenţii militari şi in  auto-apărări civile . CN cauzeaza multe  lacrimi atunci când e  pulverizat, dar iritarea  este relativ uşoară. De obicei, nu exercită o influenţă puternică asupra oamenilor; si are un efect de obicei pentru câteva minute. CN nu afectează câinii, drogatii şi pe  persoane rezistente la el .
          CS (orto-chlorobenzalmalononitrile) – are dubla-acţiune a agentului  chimic, irita ambii ochi şi tractulrespirator. Este de fapt mai puternic decât NC. CS este o substanţă cristalină albă, care a fost folosit pentru mulţi ani de către forţele de poliţie şi militare. Este un iritant pe scară largă pe pieţele germană şi rusă. CS este un teratogen, de aceea substanţa nu este recomandat pentru utilizarea în spatii comune. Ca si  CN, CS nu afectează câini, betivi şi drogatii .
       Spray cu piper (OC) (oleorăşina Capsicum) este un derivat de ardei iute Cayenne. OC este mult mai eficientă în comparaţie cu NC şi CS, este un agent inflamator. La contact, aceasta provoacă o senzaţie intensă de arsură, orbire temporară, impiedica  respiraţia şi dezorienteaza. Efectul de OC poate dura de la 15 la 60 de minute, în funcţie de concentrare. Spre deosebire de NC şi CS, OC este perfect si afectează câini, betivii şi drogatii. OC este un iritant natural, de aceea este mult mai inofensiv in comparatie cu chimicalele iritante.
              Puterea  unui  spray cu piper este evaluat atât de un procent de conţinut OC şi cat si de  puterea termică Scoville (SHU).
A doua caracteristică este mai importanta. Atunci când cauti un spray cu piper pentru a-l cumpăra, alege un spray cu Shu maxim (1.5-2 milioane) si continut ridicat de OC (aproximativ 10%).