Situaţiile de urgenţă sunt de obicei imprevizibile, şi e mult mai bine ca o persoana să fie pregătita pentru situaţii de urgenţă ,mai de dinainte, având provizii de urgenţă decât sa încerce să găsească lucrurile urgente/necesare după ce apare o urgenţă. Există destul de puţine organizaţii care se dedica pentru a ajuta oamenii.
Uneori, trusele de urgenţă sunt organizate pe necesarul si nevoia unei persoane cu ce ar putea avea nevoie acea persoana pentru a supravieţui, fără a avea acces la îngrijire medicală, apă sau surse de hrană. În acest caz, un kit de supravietuire de trei zile ar putea contime minimum o lanternă, baterii (dar se pot găsi lanterne/radiouri care sunt combinatii). Trusa de urgenta ar trebui să conţină alimente, necesarul minim pentru trei zile, produse neperisabile şi care nu trebuie să fie fierte, de ex. conserve si semiconserve. Inmultiti nevoile alimentare cu numărul de persoane susceptibile de a fi asistate si obtineti marimea rezervei minime.
Unele situaţii de urgenţă lăsa oamenii fără acces la apă potabilă. Este important sa avem rezerve de apă potabilă, de preferinţă în recipiente de sticle , plastic. Cantitatea de apă depinde de nevoile persoanelor implicate. Unii oameni vor să aibă mai multe sticle mici de apă disponibile, care pot fi mai curate, altii vor un flacon/sticla/pet mare. Calculati aproximativ un litru si jumătate de apă pe persoană pentru fiecare zi a unei situaţii de urgenţă. O familie de patru persoane ar trebui, sa stocheze cca. 20-25 litri apa pentru a-si acoperi necesităţile de apă timp de trei zile.
Kit-urile de urgenţă trebuie să includă orice medicamente vitale unei persoane de care depinde de supravieţuirea sa. Din nou, această asigurare cu medicamente ar trebui să fie suficientă pentru minim trei zile şi chiar mai multe zile , situatie posibila în cazul în care tipul unei situaţii de urgenţă ar putea duce la lipsirea de asistenţă medicală pentru o perioadă mai lungă de timp. Asiguraţi-vă că verificati/controlati datele de expirare de pe sticle , recipienti, medicamente .
Împreună cu medicamentele prescrise pe retete , kiturile de urgenţă ar trebui să includă si medicamente comune : anti-diareice, anti-acide , anti-febrile sau medicamente pentru combaterea durerii. Se pot pune materiale antiseptice şi unguente cu antibiotice pentru a trata răni minore si sa nu se uite bandaje, plasturi, pansamente, fese si consumabile medicale de urgenţă : mănuşi, foarfece, tampoane de tifon, masca anti-SIDA înmai multe marimi si dimensiuni, bandaje, plasturi, pansamente . Este mai bine sa se achizitioneze un kit bun de prim ajutor prin cumpararea unuia deja pregătit din comert sau de la farmacii.
Uneori trebuie pregatite mai multe asemenea kituri ce pot fi necesare în cazul în care un număr mai mare de oameni s-ar putea gasi in nevoie sau in situatii de urgenta .