Pregatirea pentru cutremure

            Informaţii de mai jos sunt utile tuturor in  caz de  cutremure, deoarece activitatea seismică este unul din  riscurile semnificative pentru România. Cu toate acestea,  România are un risc crescut si pentru alte pericole naturale şi/sau  provocate de om. În timp ce o mare parte din informaţiile si invatamintele  de mai jos sunt specifice si se  adreseaza  cutremurelor , unele  sunt  aplicabile si  la alte pericole şi încurajeaza ca să se gândeasca  în linii mari despre posibilele riscuri atat pentru fiecare insusi  cat si pentru familia sa si cei apropriati ,  cu care  s-ar  putea confrunta şi să fie pregătit pentru orice fel de urgenţă care poate apărea.
            România este situată într-o zonă seismică activă şi are un istoric lung  de cutremure devastatoare şi mortale. Consecinţele unui astfel de dezastru variaza foarte mult în funcţie de împrejurările cutremurului , şi nimeni nu poate prezice cu certitudine ce condiţii vor exista imediat în urma unui cutremur .
            Este prudent ca toată lumea să fie pregătita să aibă grijă de sine  înşuşi în perioada imediat următoare unui cutremur major. Fiecare familie şi societate comerciala  ar trebui să elaboreze propriul plan de urgenţă, stoc propriu de supravieţuire , kit de urgenţă, şi să se asigure că personalul său şi membrii sai  de familie sunt  familiarizati  cu procedurile de urgenţă şi au luat  măsuri de precauţie pentru a-si  proteja securitatea personală.
            Guvernul român si  autorităţile centrale si locale pot fi depasite de evenimente, si sa se afle  dincolo de capacitatea normala  de a răspunde imediat în urma unui cutremur major, la nevoile cetatenilor . Serviciile publice/comerciale de telefonie vor fi sever supraîncărcate , dacă acestea mai funcţionează, iar  Guvernul român va restricţiona probabil prioritatea/posibilitatea de a utiliza telefonul pentru majoritatea cetatenilor  si cele cateva serviciile telefonice ramase functionale vor fi folosite prioritar de autoritati.

            Cu toate acestea, un cutremur important va copleşi probabil resursele Guvernului român şi persoanele fizice trebuie să fie pregătite să se descurce pe cont propriu , pentru nevoile lor de urgenţă .
           Autoritatile responsabile  de protecţia civilă sunt o  parte din  sistemului de apărare român vazut in integralitatea lui. Denumirile si organigramele se schimba de-a lungul timpului, dar functiile de baza raman . Sistemul este responsabil pentru protejarea populaţiei, bunurilor, patrimoniul naţional şi mediul geografic în caz de dezastru natural. Activităţile de comandă includ intervenţia in dezastru, căutare şi salvare, avertizare şi notificare, adăpostire, evacuare, etc. Un comitet central pentru evacuări, care  este înfiinţat sub autoritatea Guvernului , decide  daca este necesară evacuarea locala. În cazul unui dezastru, localizarea centrelor este determinată în funcţie de zona afectată şi de tipul de dezastru care a avut loc. Comandamentele de protectie civila  coordonează si colaboreaza cu autorităţile locale, în scopul de a informa populaţia cu privire la evacuare sau posibilitatea de a-si gasi un adăpost. Autorităţile locale au elaborate planuri si  recomandări de evacuare.
           Cetatenii  afectati de dezastru, pot solicita asistenţă din partea autorităţilor, dar fiecare ar trebui să fie pregătit pentru situatii  de urgenţă si fiecare trebuie sa poata avea grija de el insusi si de familia sa  in privinta nevoilor  din  primele zile ale oricarui dezastru. Autoritatile, la toale nivelele, sunt formate din oameni,  care pot fi ei insusi in situatii de urgenta, sau familiile lor sau pot fi blocati fizic in a actiona , situatii care reduc drastic capacitatile operationale de interventie in caz de dezastru major. Se considera, ca o medie, termenul de 72 de ore timp in care autoritatile reusesc sa isi refaca functionalitatea diminuata de dezastre. In tot acest timp fiecare trebuie sa faca tot posibilul pentru a se salva , a-si salva familia si a salva pe cei din jur.
         Doar cei activi isi maresc sansele de supravietuire.