Pericolele avalanselor

       Avalanşele sunt mortale şi dezastruoase. Cele mai multe victime sunt persoane cu experienţă care se angajeaza in sporturile montane extreme. Munţii atrage aventurieri  de tot felul: alpinişti, schiori şi turişti. Fiecare trebuie să fie conştienţi de pericolele reprezentate de avalanşe. 
       In zona de initiere ninsoarea instabila poate rupe stratului de zapada adiacent şi apoi porneste la vale si se continuă pe un versant în jos. Acestea sunt, de obicei zona sus a pantelor, sub cornişe şi zonele în formă de castron pe versanţi. Descoperim calea avalansei pe pantele care arata ca toboganele, dacă există scobituri verticale si în cazurile  în care nu există copaci pe o pantă, acestea sunt semne că avalanşele au coborat pe acolo în trecut. Zona de depunere este sfârşitul unei avalanşe, situatie  în care zăpada şi resturile ajunge la un opritor, aceasta este "zona de depunere a zapezii si a materialelor antrenate". Este zona in care victimele sunt cel mai probabil îngropate.
        Factorii care conduc la o avalanşă sunt vremea, temperatura, panta caderii, dispunerea pantei, directia vantului, terenul, vegetaţia, şi starea zapezii. Combinaţii diferite dintre acestea pot crea condiţii scăzute, moderate sau extreme de  avalanşă.

           Daca esti prins intr-o avalansa: agita ceva pentru a atrage atenţia asupra ta, agatate de ceva cu mâinile, cum ar fi beţe de schi, şi expune  orice haina/ambalaj  care ar putea atrage atentia asupra locului in care te afli... Foloseste stilul de "înot" pentru  a-te împingere în sus in  încercarea de a rămâne aproape de suprafaţa de zăpadă. Avalanşe în zona de depunere se va compacta tare in zona inferioara a unei depuneri. Dacă ajungi la sau aproape de suprafaţă în zona de depunere,  ridica un brat sau un picior afară pentru  a te face vizibil pentru salvatori.