Mentalitatea supravietuirii !



            Atitudinea mentală optimistă, voinţa de a scăpa, gândirea clară şi adecvată sunt cei mai importanţi factori (peste 90%) pentru supravieţuire şi salvare. Din cauza atitudinii mentale diferite - unii scapă şi alţii nu. Atitudinea este mai importantă decât trecutul sau împrejurările, decât educaţia sau banii, decât nereuşitele sau succesele vechi, decât opiniile sau faptele altora. În fiecare moment al vieţii putem decide şi alege o nouă atitudine. Nu putem schimba nici lipsurile din trecut, nici inevitabilul din prezent, dar putem să ne schimbăm atitudinea.
            Atitudinea necesara supravieţuirii conţine: prevedere, pregătire, sânge rece, voinţă, hotărâre, întrajutorare, dezinteres material. La unii oameni voinţa de a trăi este mai puternică decât la alţii, dar ea poate fi întărită prin invaţare si instruire . Nu exista noroc, nu te baza pe minuni şi nu te speria de umbre. Dumnezeu îl ajută doar pe cel pregătit. Informează-te, învaţă, totdeuna judecă cu mintea ta şi nu lua de bune judecăţile altora.
            Nu renunţa niciodată sa mai faci înca o încercare. Acceptă cât mai curând situaţia în care te afli, apoi concentreazate pe solutii de iesire sau supravietuire. Cei ce refuză să accepte de multe ori  îşi pot grăbi moartea! Întotdeauna mai există încă un lucru pe care l-ai putea face.Te poţi salva şi poţi trăi sau poţi să pierzi şi să mori. Disperarea totală care urmează după şocul iniţial poate fi depăşită cu ajutorul instinctului de conservare, chiar dacă rămâi încă total dezorientat şi speriat.
            La apariţia unui pericol apare blocajul mental. Scapa de el prin relaxare! Controlează-ţi panica! Concentrează-te asupra ritmului respiraţiei, respiră profund şi rar. Pulsul se va linişti şi vei putea să faci ceea ce trebuie. Pentru supravieţuire este decisiv să respiri adânc şi să te hotărăşti să faci absolut totul pentru a învinge condiţiile potrivnice, indiferent de preţ sau de efort.
            Rugăciunea este o metodă eficientă de auto-capacitare, de întărire mentală, îndelung verificată de mulţi oameni. Preocuparea conştientă în acest sens ne apropie de Dumnezeu. Când ajungi să alegi între renunţare şi sinucidere, mai bine roagă-te lui Dumnezeu. Orice rugăciune este bună, de la "Tatăl nostru" până la "Doamne, ajută-mă să scap de aici...". Cântă, numără, recită ... Ritmul te va ajuta să mergi înainte. Când îţi merge bine - fii atent; când îţi merge rău - fii demn.
            La ananghie unii oameni sunt dispuşi să-şi vândă sufletul sau corpul (chiar şi numai pentru câţiva dolari), să facă orice compromis ca să supravieţuiască: ei cerşesc, mint, fură, toarnă, se prostituează, îi chinuie pe alţii. Lumea in care traim va deveni un iad ....
            Există metode de supravieţuire pentru orice fel de om. O condiţie importantă pentru supravieţuire este să-ţi dai seama de pericol. În primul rând să gândeşti coerent. Adeseori oamenii nu înţeleg, nu sesizează că „în aer" pluteşte o ameninţare iminentă: îngheţ, viitură, secetă, escrocherie, tâlhărie, criză financiară, război, invazie etc. Fii mereu atent la ce se întâmplă în jur, la ce faci sau vei face, fii conştient de interacţiunea celor cu care vii în contact, a mediului.
            A fi prevăzător şi a te gândi la accidentele posibile nu înseamnă să fii un pesimist fricos, descurajat sau nevricos, ci să-ţi uşurezi viaţa. A fi prevăzător nu înseamnă sa te temi de orice, ci înseamnă să controlezi evenimentele, înseamnă să poţi distinge între păreri şi dovezi, între zvonuri şi fapte; între gândirea şi acţiunea emoţională, subiectivă, ilogică, bazată pe sentimente, instincte, şi cea logică bazată pe raţiune. Dacă lucrurile merg bine prea multă vreme - necazul e iminent! Aşa e lumea si  viaţa: nu poate exista nici o fericire perpetuă, nici o stare de nenorocire permanentă.