SOLIDARITATEA EXISTENTIALA


Este un sentiment care îi determină pe oameni să-si acorde ajutor reciproc. Sub aspect temporal solidaritatea existentiala poate fi:
A) Solidaritatea imediata. Forma de solidaritate directa si imediata, pe o perioada scurta,  care se manifesta in viata cotidiana in raporturile de zi cu zi, care determina ca  omul sa iasa din tipologii, din rolul social si sa uite convenientele sociale. Cei ce activeaza in acest domeniu participa activ si cu maxima implicare emotionala. Este specifica ajutorului imediat, “la nevoie”, realizat de profesionistii si voluntarii din sistemele de actiune pentru situatii de urgenta, si de catre orice cetatean care ajuta imediat conform conceptului “bunului samaritean…”.
B) Solidaritatea pe termen lung. Realizata  prin asumarea responsabilitatii sociale, este domeniul extreme de vast al relatiilor sociale cu caracter mediat si institutional, domeniu  al solidaritatii indirecte. La cei ce activeaza in acest domeniu  implicarea emotionala e mai redusa, are caracter secundar si uneori nu se vede imediat rezonanta propriului comportament asupra celorlalti. Este specifica ajutorului pe termene mai indelungate, “in nevoie”, realizat de profesionistii si voluntarii din sistemele asistentei sociale, si de catre orice cetatean care isi asuma responsabilitatile  implicarii pe termene mai lungi conform conceptului “ajutorarii celui flamand si insetat…”.