Prioritati in timpul acordarii primului ajutor

   - daca victima nu vorbeste  (este inconstienta) dar are puls si respira : se aseaza in pozitia de siguranta, se acopera cu folia izolatoare, haine, paturi, se da alarma, se supravegheaza circulatia sanguina, starea de constienta, respiratia, pana la sosirea ajutoarelor medicale.
 - daca victima nu vorbeste, nu raspunde, nu respira dar are puls : se degajeaza-elibereaza caile respiratorii, se aplica manevra Heimlich doar daca victima nu e cazuta jos iar daca e cazuta se face respiratie-gura-la-gura" sau " gura-la-nas"
 - daca victima nu vorbeste, nu respira, nu are puls : se face reanimare cardio-respiratorie impreuna cu respiratie "gura-la-gura" sau "gura-la-nas".
 - daca victima singereaza abundent : se face compresie manuala locala pe rana, se pune pansament compresiv, compresie manuala la distanta in zona subclaviculara sau inghinala, nu se pune garou.
 - daca victima prezinta arsuri : se spala abundent rana, se raceste cu multa apa zona arsa , nu se curata tesutul ars, nu se pune apa oxigenata, se impacheteaza steril (doar cu rivanol, fara alcool sau iod) rana fara a manevra /traumatiza zona arsa.
- daca victima vorbeste dar nu poate efectua anumite miscari : oricare ar fi semnele se actioneaza ca si cum victima ar avea fracturi, evitand deplasarea victimei, se pune un guler cervical daca exista (sau se face unul improvizat dintr-un tricou rulat) pentru protectia coloanei cervicale.
- daca victima prezinta plagi : in cazul plagilor simple se face curatarea si pansarea ranii,  iar daca plagile sunt grave se aseaza victima intr-o pozitie adecvata si se ingrijeste segmentul amputat cu compresie pentru oprirea sangerarilor.
    In cazul in care avem un accident colectiv , acordarea primului ajutor se face in ordinea gravitatii, daca nu sunt suficiente persoane pentru a ajuta simultan victimele, astfel:
        - extrema urgenta : hemoragii la cap, gat, axila, coapse, hemoragii interne, rani in zona toracelui, victime cu mai multe rani.
        - prima urgenta : ranitit cu pierderi de sange sau cu membre zdrobite.
        - a doua urgenta : fracturile de craniu, de coloana, fracturile deschise si ranile adanci.
        - a treia urgenta : fracturi mici inchise, rani mai mici putin adanci.
        - la urma raman victimele cu escare, zgarieturi, vanatai, panicate, speriate, socate de eveniment...