Etapele acordarii primului ajutor

    1 Analiza Situatiei : Ce s-a intamplat si care este natura accidentului?.... Mai exista vreun pericol?....Poate fi suprimat acest pericol fara alte riscuri?....
    2 Protejarea Victimei : Cercetarea si identificarea riscurilor care persista pentru a proteja victima si pentru a prevenii extinderea acidentarii !...Identificarea surselor de riscuri reale, persistente, si identificarea/reperarea persoanelor care ar putea fi expuse la riscurile identificate...Suprimarea sau izolarea riscurilor, singur sau cu ajutor calificat... Crearea unui baraj de securitate in jurul victimei si indepartarea persoanelor neavizate.
    3 Examinarea Victimei : Cercetarea si recunoasterea semnelor care indica ca viata victimei este amenintata: sangereaza abundent? raspunde la intrebari? respira? are puls? ... Definirea ordinii de prioritate a interventiilor!!!... Triajul victimelor care se face pe baza ierarhizarii leziunilor in functie de gravitatea lor ...
    4 Anuntarea Accidentului : personal, sau prin altcineva... apelul de prim ajutor trebuie sa contina informatii despre: ce s-a intamplat, locul accidentului, posibilitatile de acces (accesibilitatea drumului), numarul si starea victimelor , tipurile de leziuni produse, cine face apelul.... Persoana care face apelul trebuie sa astepte confirmarea corecta a mesajului transmis!
   5 Acordarea Primului Ajutor :  Doar salvatorul decide si efectueaza interventiile necesare !!! Foloseste doar tehnicile pe care le cunoaste si le-a exersat in prealabil !!! Obligatia suprema a salvatorului este sa previna agravarea starii victimei !!! Actiunea sa se termina atunci cand victima este preluata de salvatorii profesionisti!
   6 Supravegherea Victimei :  si asteptarea sosirii echipei de specialitate si a ambulantei: urmarirea semnelor vitale ale victimei....asigurarea interventiilor necesare daca survin modificari in starea victimei... informarea echipei de specialitate sosite privind natura accidentului si starea victimei.
        Atentie !!!      :    Nici un accidentat nu va fi transportat inainte de-a fi examinat si a i se acorda primul ajutor !!!