Despre Iod

           


       Iodura de potasiu trebuie să fie luata numai în timpul unei situatii  de urgenţă (criză nucleara). Iodura de potasiu (KI) nu dezintoxica corpul împotriva radiaţiilor, ea doar protejeaza tiroida ca sa nu fie afectata de iodul radioactiv (iod-131). Iodul 131 care este absorbit rapid de către glanda tiroidă creşte riscul de cancer tiroidian atat la adulti cat mai ales la copii .
       Pastilele cu iod se vor lua doar dupa emiterea unui avertisment notificat in presă de catre guvern. În aceste situaţii, guvernul va distribui iodură de potasiu doar la persoanele supuse riscului de-a face cancer tiroidian.
      Iodura de potasiu este un produs chimic sintetic si e considerat chiar un drog. Aceasta nu ar trebui să fie luata cu excepţia cazului în care există o ameninţare reală de expunerea la iod radioactiv.
      Iodura de potasiu da intoxicaţii .Temandu-se de otrăvire cu radiatii, oamenii pot lua pastile de iodură de potasiu, fără nici o ameninţare reală de radiaţii. Panica poate declanşa o "mini-epidemie" de consum de iodură de potasiu şi poate duce la intoxicatie prin supradoze imediate, sau in timp daca se ia iodură de potasiu mai mult de 10 zile doza uzuala . După această perioadă de timp, medicamentul poate induce hipotiroidism sever, o afecţiune care distruge funcţia tiroidiană.
       In cazul in care nu exista in aer Iod -131 ingestia de pastile cu iod e complet daunatoare si nu are nici un efect pozitiv.
      Pastilele cu iod sau solutiile de iodura de potasiu trebuie să fie adăugate la kit-ul dvs.  de prim-ajutor si sa fie folosite cu precautie doar la nevoie.