Cutremurele si gazele !!!

    Pare paradoxal dar pagubele cele mai mari din timpul unui cutremur nu le produce seismul in sine, ci efectele colaterale.
    Prima cauza de producere de pagube din cauze colaterale este data de existenta in cladiri de retele de gazele naturale si existenta de gazele imbuteliate! Pagubele cele mai mari sunt produse de  exploziile si incendiile care urmeaza dupa socul seismic, fiind cauzate in principal de retelele de distributie cu gazele naturale (gazele sunt periculoase mai ales in spatii inchise)!!!
    A doua mare cauza a producerii de pagube in timpul unui seism este data de raportul dintre greutatea superioara (acoperis, mansarda, etaje superioare,etc) a unei cladiri raportata la greutatea ei inferioara (etaje inferioare, fundatii, etc). Un raport supraunitar poate duce la pagube catastrofale. Se pot genera oscilatii ale cladirii diferite de oscilatiile seismice, amplificate si  uneori intrate in rezonanta cu consecinte nefaste. Cand exista greutati mari in partea superioara a unei cladiri (ex. cladiri de lemn cu acoperis greu de tigle, etc) si rezistente medii pe ansamblul cladiri ne putem astepta la rezultate catastrofale.