Cutremurele de Banat

-  Sau inregistrat peste 3500 de cutremure in perioada  1760-2010 , cea mai mare activitate seismica s-a inregistrat in 1991; cutremurele de Banat au intensităţi maxime până la gradul VIII pe scara Mercali ; primul mare cutremur înregistrat în Banat a avut loc în 10 octombrie 1879 la Moldova Nouă,  a avut 5,3 grade pe scara Richter şi o intensitate de 8 grade pe scara Mercalli. 
- Scara Mercalli,este o scară care stabileşte intensitatea unui cutremur pe baza observaţiilor personale, subiective, din timpul cutremurului. Intensitatea seismelor se apreciază după gravitatea distrugerii clădirilor, construcţiilor, după tipul şi amploarea deformărilor suprafeţei terestre şi după reacţiile populaţiei la şocul seismic. Cu scara Richter,scară logaritmică,  se măsoara puterea unui cutremur pentru că magnitudinea, corespunde logaritmului măsurării amplitudinii undelor de volum.
-  Focarele de cutremur au o ciclicitate a perioadelor active , astfel ca un număr mare de focare se activează in timp sau cele active devin inactive perioade lungi, au un caracter total imprevizibil, neputând fi estimată perioada de revenire a lor.
- Cutremurele sunt de tip crustal, de suprafata, la adancimi  intre 1-20 km, cu o medie de  10km adancime; pentru că sunt cutremure de suprafaţă, atenuarea acestor cutremure este foarte rapidă, iar zona pe care apar efecte se limitează la un diametru maxim  de 20-25 km în jurul focarului.
- Este cunoscut faptul ca acest tip de cutremure produc pagube insemnate chiar si la magnitudini mici. Daca seismele se produc in zone de localitate, efectele pot fi devastatoare.
- Zone potentiale de risc  seismic:  zona Banloc – Timisoara – Jimbolia şi zona Arad- Masloc- Sînnicolaul Mare. Clădirile  banatene si timişorene construite înainte de 1977 sunt făcute fără a fi  calculate seismic, multe sunt foarte solid construite iar altele nu sunt protejate deloc în caz de cutremur.
- In cazul cutremurelor de suprafata nu se pot emite avertizari, pentru ca timpii de reactie sunt foarte mici.
- Pentru ca un seism distrugător nu poate fi prezis, pot fi luate in schimb o serie de măsuri care să diminueze dimensiunea pagubelor materiale şi numărul de pierderi de vieţi omeneşti.