Ce sa faci in timpul inundatiei

    - Ascultaţi la radio sau televiziune informaţiile vitale.
    
- Fiţi conştienţi de faptul că inundaţiile-fulger( viiturile)  pot apărea pe neasteptate. Dacă există riscul de viitură urca imediat pe o inaltime. Nu aşteptaţi sa ti se spuna de catre altii.
     - Dacă trebuie să fiiti  evacuat, trebui să faceti următoarele:
     - Inchideti-va bine casa .
Dacă aveţi timp bagati in casa tot ce puteti. Urcati la etaj sau in pod tot ce e de valoare .
    
- Inchideti gazul, apa, si alte  utilitati de la robinetele principale.         

     - Deconectaţi aparatele electrice (frigidere , congelatoare, televizoare, etc). Nu atingeţi echipamente electrice dacă sunt ude sau în apă.
    
- Dacă trebuie să plecaţi de acasă, respectati urmatoarele sfaturi de evacuare:
    
- Nu umbla, nu pleca, nu merge  prin apă curgatoare, o apă curgatoare de 15 cm adancime te poate dobora jos . Dacă trebuie să meargi prin  apă, mergi pe jos, doar daca apa nu e in miscare/curgere rapida . Foloseste un bat pentru a verifica adancimea apei in fata si taria/fermitatea terenului în faţa.
    
- Nu conduce autovehicule prin zonele inundate. Dacă nivelul apei  creştere în jurul masini, abandoneaza autovehiculul şi urca pe inaltimi sau zone mai ridicate . Daca ramai in calea inundatiei tu şi vehiculul ( masina, caruta) vei fi rapid  măturat de ape :

           - 15 cm de apa sub masina duc la  pierderea controlului şi posibil la oprirea masinii.
         - in 30 cm d
e apa multe masini deja incep sa pluteasca!
         -
o apă de 1.5 metri adancime poate transporta majoritatea masinilor, inclusiv vehicule utilitare sport (SUV) si autoutilitare (camionete, pick-upuri)