Coduri culori triaj victime


TRIAJUL VICTIMELOR in Unitatile de Primire Urgente.
Victimele au prioritatea la consultaţii pe 5 coduri de culori:
Cod ROŞU
– prima prioritatea, presupune o situaţie de urgenţă cu potenţial fatal şi impune consultul imediat al pacientului.
Cod GALBEN
– pacient consultat în maximum 10 minute de la prezentarea la Unitatea de Primiri Urgenţe.
Cod VERDE
– pacient  consultat în cel mult 30 minute.
Cod ALBASTRU
– pacient consultat în maximum 60 minute.
Cod ALB – pacientul consultat în cel mult 2 ore.
TRIAJUL VICTIMELOR IN ZONA DE DEZASTRU/CALAMITATE
Urgenţă absolută=ROŞU - Victime cu leziuni, afecţiuni, intoxicaţii sau contaminări grave şi foarte grave, cu compromiterea funcţiilor vitale, care necesită măsuri de stabilizare imediată a  căilor respiratorii, a respiraţiei şi hemodinamicii, cît şi evacuarea prioritară  în condiţii de transport medical asistat. Pînă la stabilizarea  funcţiilor vitale victimele sunt netransportabile.
Urgenţă relativă=GALBEN - Victime cu leziuni, afecţiuni, intoxicaţii sau contaminări grave sau de gravitate medie, cu funcţii vitale păstrate, însă cu riscul dezvoltării în timpul apropriat a unor complicaţii periculoase pentru viaţă. Necesită asistenţă medicală urgentă, dar nu imediată. În unele cazuri asistenţa medicală poate fi amînată pînă la etapa următoare. Evacuarea se efectuează în rîndul II cu transport sanitar asistat.
Urgenţă minoră=VERDE - Victime cu leziuni, afecţiuni, intoxicaţii sau contaminări uşoare, care nu prezintă pericol pentru sănătate, pot fi tratate mai tîrziu, de regulă, în condiţii de ambulatoriu. Pot fi evacuate cu transport nespecializat sau de sine stătător.
Muribunzi =GRI - Victime în stare agonală, cu leziuni, afecţiuni intoxicaţii sau contaminări deosebit de grave, incompatibile cu funcţiile vitale ale organismului. Nu pot fi salvate în circumstanţele specifice de timp şi loc, iar menţinerea lor în viaţă va consuma mult timp şi resurse medicale. Necesită doar terapie simptomatică şi de alinare a suferinţelor. Evacuarea se efectuează în rîndul doi sau, dacă permite situaţia, în primul rînd cu transport sanitar asistat.
Decedaţi =NEGRU -Victimele care au decedat (respiraţia şi pulsul lipsesc, reflexele cornean şi fotomotor sunt absente, midriază totală).

Noi oportunitati individuale


       Starea denumita apocalipsa sistemului financiar este sfârşitul unui sistem care şi-a dovedit limitele si pentru ca nu există o soluţie colectivă (doar catastrofele sunt colective)  pe termen mediu  rezolvarea  este doar individuală.
        Primii loviţi sunt cei angrenaţi în mecanismele colective de colectare şi redistribuire a banilor, atât publici cât şi privaţi. Dintre ei posibil ca va apare un nou val de profitori, cei care ştiu locurile în care sunt ascunse posibile prazi ...  
       Ramane  masa celor cu prea puţină putere dar cu suficientă libertate, care încă îşi pot alege singuri drumul. Unii vor fi învăţat să vadă mai bine oportunităţile unui nou început, unele bune altele mai putin bune. Cele mai de pret active la nivel individual sunt competentele fiecaruia, in masura in care sunt utile celorlalti  la momentul respectiv , calificările utile direct indivizilor începând cu medicii şi terminând cu meseriasii care ştiu să aplice măcar o mică parte din fizica învăţată în liceu si care au deprins  etica muncii de calitate.
       Pot fi considerate oportunitati bune si o casă care să consume mult mai puţin pentru încălzire când combustibilul e scump sau lipseşte, o seră capabilă să hrănească o familie, atunci când studiile pe care le credea de viitor nu mai folosesc la nimic,  in anumite situatii chiar si o "armă" ca unic reprezentant al legii şi ordinii în faţa haitelor lihnite, ar putea deveni o oportunitate a lumii de maine.
      Posibila aparitie a unei viitoare apocalipse a actualului sistem nu  e o veste bună  dar nici nu e  o tragedie fara de iesire, dar  se poate transforma într-o tragedie dacă  nu exista o orientare si o reasezare a perspectivelor personale .