Tectonica Romaniei

              Romania se afla la intersectia a  trei placi tectonice continentale, care au ca punct de intalnire  zona Vrancei : placa Est-Europeana (in zona de Nord-Est a Romaniei, cu granita sub Carpatii Orientali), subplaca Intra-Alpina (cea care ocupa Transilvania si este parte componenta a placii Vest-Europene) si subplaca Moesica din sudul Romaniei.
            Cutremurele puternice se produc la intersectia celor trei placi tectonice continentale, sunt cutremure subcrustale, au energie mare si foarte mare si sunt resimtite pe arii intinse. Sunt produse de forfecari determinate de compresiune. Placile continentale si sublacile aferente se imping intre ele si una cedeaza la o anumita adancime. Miscarile locale sunt determinate de presiunile exercitate de miscarile marilor placi terestre si de influentele pe care acestea le au asupra micro-placilor sau subplacilor din Romania. Se produc la adancimi de peste 60 km.
             Cutremurele mai slabe  numite seisme intracrustale au loc in zone unde se produc rupturi de falie. Aceste zone sunt  in Muntii Fagaras, in sub-zona Timisoara si zona Banat , in sistemul de falii din zona Carei - Oradea, in falia Sf. Gheorghe de pe marginea Dobrogei de Nord , in zona Maramures de-a lungul Tisei. Aceste cutremure se produc la adancimi de 10-40 km si au intensitati mici si medii.
       Cutremurele de adancime chiar daca sunt mai puternice au o zona mare corespondenta la suprafata si pot fi mai putin resimtite local, cutremurele de suprafata chiar daca au magnitudini mai mici se pot resimti mult mai intens pe suprafete mici si local pot produce daune mai mari decat cutremurele de adancime. La fel de important este tipul se sol-subsol local care pot mari sau micsora intensitatea resimtita local.