Ce sa fac in caz de cutremur la birou


Un cutremur apare de obicei fără nici un fel  de avertizare.  Datorită aparitiei bruste sperie , asa ca toti oamenii si sau angajati  trebuie să încerce sa stea  sub o masa sau birou, sau orice alt loc in care se simte în siguranţă. După un cutremur sa  urmati următoarele proceduri:

1. Stai calm şi aşteapta instrucţiuni de la un sef .
2. Stati  departe de lucrurile rasturnate, de ferestre, dulapuri de depozitare  şi instalatii electrice .
3. Verificaţi-va daca aveti rani, escore, leziuni şi oferiti  asistenţă altora după cum este necesar.
4. Echipa de  întreţinere  trebuie să verifice  daca sunt  incendii şi sa închidera robinetele de  utilităţi pentru a controla scurgerile de gaze şi apă.
5. Dacă sunt daune structurale majore  trebui facuta  o evacuare completă.  Cladirea  trebuie să fie apoi inspectata de către personal specializat .
6. Echipa de conducere trebuie să notifice apoi autoritatile privind starea cladiri de birouri .

Echipa de gestionare a crizelor

        Echipa de gestionare a crizelor ( pe plan local) trebuie sa intreprinda urmatoarele actiuni si/sau activitati:
         Inainte de evenimente:
 
--- sa conceapa  planului  anual de actiune ( sau sa- revizuiasca pe cel precedent) , să facă copii pe care sa le puna  la dispoziţia angajaţiilor  şi apoi sa il trimita autoritatilor competente.
 
--- sa faca instruiri/training asupra  planului de exercitii- test a planului de evacuare.
 
--- sa faca instruirea personalului potrivit funcţiilor lor.
  --- sa determine metodele de monitorizare a situaţiilor de urgenţă.
          
In timpul evenimentelor (situatii  de urgenţă)  sa faca  următoarele:
1. Sa atribuie sarcini către personalul pentru a efectua acţiuni specifice.
2. Sa dea ordinul de evacuare, dacă se consideră necesar.
3. Să ia orice alte acţiuni necesare pentru a proteja viaţa.
          De asemena in timpul evenimentelor :
      
-Face  rapoarte catre autoritati ( catre persoana desemnata sa le preia),sau catre echipa superioara de management a crizei.
      
-Evalueaza natura şi amploarea tuturor situaţii de urgenţă.
       -
Isi asuma controlul iniţial al tuturor acţiunilor de urgenţă până la preluarea lor de catre serviciile de urgenţă locale ale autoritatilor.
         Echipa se mai ingrijeste in timpul evenimentelor  :
1. Sa gaseasca  voluntari pentru a efectua acţiunile de sprijin.
2. Sa organizeze si sa dezvolte un sistem de ajutorare a persoanelor care au nevoie de asistenţă.

Principiile actiunilor de urgenta

            Sunt regulile-directoare care urmează să fie folosite  de către prima persoană sau de persoanele care ajung  pe locul  unui eveniment sau situaţie de urgenţă. Caracterul de urgenţă este de aşa natură încât este imposibil să prescrie o anumită listă de acţiuni care urmează să fie facute  înainte de eveniment, astfel încât principiile generale formează un cadru pe care să se bazeze acţiunile salvatorilor .
           Cunoasterea  principiile actiunilor de salvare variază foarte mult în funcţie de pregătire persoanelor implicate în actiunile situaţiilor de urgenţă .  Există multe suprapuneri între principiile de acţiune in urgenţă şi principiilede prim ajutor, de stingere a incendiilor şi alte activităţi de servicii de urgenţă.
            Principiu-cheie predate în aproape toate sistemele este ca salvatorul , fie civil  sau un profesionist, prima data trebuie  evalueze situaţia de pericol. Motivul pentru care e necesara mai intai o evaluare a pericolului este faptul că e bază pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă si ca salvatorii sa nu devina victime secundare
          O evaluare tipica pentru pericolul este  observarea împrejurimilor, începând cu cauza accidentului şi extinderea spre exterior pentru a include orice pericole situaţionale (de exemplu trafic cu mişcare rapidă) şi apoi cu istorisirile si/sau informaţiile secundare date de martori, trecătorilor sau serviciile de urgenţă (de exemplu un atacator  aflat inca la panda).
            Odată ce s-a facut evaluarea  pericolui primar trebuie apoi săs e  informeze toate celelalte părţi ale actiunii. Dacă, în orice moment exista riscul de pericol (ca un factor de risc şi gravitate) pentru  salvator, acestea trebui să analizeze dacă poate sa se apropie de locul catastrofei, calamitatii, acidentului sau trebuie sa se indeparteze ca sa nu devina si el o victima .
         Odată ce s-a facut verificarea primar de pericol un salvator trebuie sa urmeze  să urmeze un set de principii, care sunt în mare măsură principii de bun simţ. Aceste principii de evaluare sunt tipurile de informaţii pe care serviciile de urgenţă vi le vor  cere atunci când sunt solicitate.

          Aceste informaţii includ, de obicei, numărul accidentelor, desfasurarea intamplari , la ce oră, locaţia evenimentului  şi accesul la locul evenimentului  şi ce fel de serviciile de urgenţă sunt necesare, sau care sunt deja la locul evenimentului.
           Există mai multe formule mnemotehnice , care sunt utilizate pentru a ajuta salvatori sa isi aminteasca cum se face  această evaluare, acestea includ formula  CHALET (numarul accidentatilor , pericolul, accesul, amplasarea, serviciile de urgenţă, tipul  de incident) şi ETAN  (locul exact de amplasare a evenimentului , tipul  de incident, pericole potentiale , cai de access, numărul de victime, servicii de urgenţă solicitate).
            Pentru mici incidente pe scară largă medicale (o victima sau două), salvatorul poate efectua o evaluare de prim ajutor a pacientului în scopul de a aduna mai multe informaţii. Sistemul cel mai utilizat este sistemul ABC şi variaţiile sale, prin care salvatorul verifică elementele de bază ale vieţii accidentatului (în primul rând respiraţia  în protocoalele moderne).
           În incidente mai mari, de orice tip, majoritatea protocoalelor ne învaţă că evaluarea accidentatului/accidentatilor  nu ar trebui să înceapă până ce nu s-au chemat/apelat  serviciile de urgenta (si sa li se comunice ca mai multe victime sunt de aşteptat). Raportarea exactă a acestor informaţii importante ajută serviciile de urgenţă sa trimita  resursele  adecvate pentru incident, în timp util şi la locul potrivit.
            După efectuarea unei evaluari alocului evenimentului, salvatorul trebuie să decidă ce serviciile de urgenţă vor fi necesare. În multe cazuri, o situaţie de urgenţă aparenta se poate dovedi a fi mai puţin gravă decât prima impresie  şi nu e necesrta  intervenţia mai multor servicii de urgenţă.
           În cazul în care serviciile de urgenţă sunt necesare, persoana care  suna va folosi pentru ajutor număr de telefon de urgenţă 112 , care poate fi folosit pentru a solicita asistenţă profesională. Dispecerul de urgenţă poate da instrucţiuni prin telefon la persoana de la locul evenimentuluicu privire  la ce  acţiuni intrprinda.
           Următoarele acţiuni dupa anuntarea  serviciilor de urgenţă depin de  de răspunsul pe care serviciile sunt în măsură să ofere. În majoritatea cazurilor, într-o zonă urbana ajutor soseste in cateva  minute de la un apel, dar in zonele rurale, timpul pana la sosirea serviciilor creste foarte mult chiar la ore.

         Aceste actiuni pot fi de:
    * prim-ajutor pentru victime
    * obtinerea de date suplimentare de la pana la sosirea serviciilor de urgenţă
    * verificare imprejurimilor pentru a gasi si alte  victime, neobservate anterior,
    * mutarea victimelor  departe de orice pericol
    * intreprinderea unor proceduri medicale mai avansate  depinde de formarea si instruirea salvatorilor.

Comunicatiile de urgenta

           În cazul în care apare o situaţie de criză, trebuie să ştiţi ce se întâmplă în jurul care să vă ajuta să vă planificaţi supravietuirea. Minimul de care aveti nevoie este un radio AM / FM. Un radio cu mai multe benzi de unde scurte este recomandat. Desigur, un telefon mobil poate fi indispensabil în acesta situaţie doar daca nu au cazut retelele de telefonie mobila . Un radio CB poate fi, de asemenea, util într-o situaţie de supravieţuire pe termen lung si de asemenea scanner de poliţie va poate ajuta pentru a rămâne la curent cu situaţia din jurul dvs.
   In caz de seism major nu va bazati pe telefoanele mobile din doua motive:  
          -1 suprasolicitarea liniilor
          -2 se poate intampla ca din cladirile care au antene pe acoperis sa cada cateva si reteaua sa nu mai functioneze.
        Pentru cei care au in casa  statii radio trebuie sa stie urmatoarele:
        -In banda CB (citizen band ) 27 Mhz canaleel de urgenta sunt  canalele 19 si 9 , iar canalul 22 este folosit de soferi
        -In banda PMR (446 Mhz) (statiile mici portabile ce se gasesc pe la orice magazin mai mare) se va folosi canalul 1 pentru situatiile de urgenta
        -In benzile de radioamatori canalele de urgenta sunt bine definite si radioamatorii le stiu si le cunosc foarte bine.
           Vorbind de cele doua sisteme disponibile fara licente de operare  (CB si PMR) in caz de urgenta comunicarile trebuie sa fie scurte si cuprinzatoare. si sa cuprinda doar datele necesare transmiterii urgentelor respective.
            Si pentru toata lumea e bine de stiut ca, comunicatiile radio intre doua sau mai multe statii de emisie receptie se pot realiza oricand acestea neavand nevoie pentru a functiona decat de acumulatorul si antena din dotare pe cand un telefon mobil implica relee, centrale, alimentare cu energie electrica, etc

       Un model de statie CB utila in situatii de urgenta (functioneaza si pe acumulatorii proprii, si la 12V, si prin incarcator de la 220V) este : statia radio ALAN 42 Multi, AM si FM, portabila

Iluminatul de urgenta

Pentru a vedea  în întuneric in situatii de urgenta ,cat de cat,  aveti nevoie de :
- lumânări  si  ( uitati la chibrite sau de  brichete )
- lanterna  (nu uitati de baterii rezerva) 

- mai nou sunt excelente lanternele, frontalele  cu leduri.
- iluminatul  de urgenţă al casei, daca aveti instalat asa ceva ,care ar trebui să fie lăsat in functie tot timpul, astfel încât acesta va porni automat atunci când se ia curentul ( instalatia da lumina si tine in functie de capacitatea acumulatorilor ).


- sunt folositoare sa aveti felinare cu petrol ( cu petrol rezerva pus in sticle etanse si sa aveti si  fitile de rezerva ) si bine inteles cu chibrite puse pe aproape .

Energia electrică de urgenta

       În cazul unei pene de curent, va trebui să aveti un generator portabil. Atunci când il alegeţi la cumparare trebuie sa aveti in minte ce echipamente doriti sa alimentati (frigider, cateva lumini, un radio). Un generator portabil este folosit în cazul în care dispozitivul care necesită energie electrică este conectat direct în priza de putere a generatorului si functioneaza la tensiune de iesire a generatorului. 
        Generatoare aflate in comert sunt alimentate cu benzina, motorina, şi gaz-propan. Reţineţi că utilizarea unui generator este doar o soluţie pe termen scurt datorită stocului de benzină(alt combustibil) limitat s care se poate stoca în siguranţă .
           Atentie : generatoarele emit monoxid de carbon mortal aşa ca trebui să fie plasat în afara casei/adapostului/cortului, într-un loc cu ventilaţie suficientă.
            Pentru generarea de energie electrică se mai pot folosi surse alternative de energie cum ar fi energia solara, eoliană sau hidro. Cu toate acestea, cea mai eficientă sursă de energie alternativă este generată de energia solară. Energia electrica solara este generata cand soarele straluceste pe solare (prin panouri fotovoltaice ). Panourile solare se produc în gama de dimensiuni şi capacitati diverse,  de la un panou foarte mic, capabil de încărcare  baterii AA sau alimentare a unui radio mic  pana la panouri mai mari, care ar putea alimenta mai multe aparate esenţiale.
        O altă abordare pentru folosirea energiei solare este de a vă dota cu o serie de aparate esenţiale (radio, iluminat, etc), ccare au propriile lor panouri solare incorporate in constructia lor .
        Se poate constitui ca  rezerva, una sau mai multe baterii auto , acumulatori auto. Dar pot fi folositi doar pana la descarcarea lor apoi trebuie reincarcati cu ajutorul unui redresor de la alta sursa de energie .

Kit de urgenta pentru copiii mici

  Kit-urile de urgenţă pot fi  achiziţionate de la  magazine sau se pot constitui cu produse cumparate din farmacie  . Dacă veţi  utiliza  un kit, veti observa că cele mai multe kit-uri aflate la vanzare  sunt concepute pentru copii mai mari şi/sau pentru adulţi.
       
Acest kit de urgenta pentru copii mici este conceput pentru copii mici si trebuie sa contina minimum:
 
 1. Baneocin -unguent cu antibiotic: poate fi folosit pentru zgarieturi minore şi escoriaţii .Necesita recomandare de la medic.
 
2. Unguent cu hidrocortizon 0,5%:  poate fi folosit pentru eczeme. Consultaţi-vă medicul înainte de a utiliza acest unguent.
 
3. Fucidin-crema (crema anti-fungica): poate fi folosit la erupţii - care pot fi tratate cu aceasta crema. Consultati mai intai un medic.
 
4. Nurofen-sirop (pentru sugarilor şi copii): tratează febra. Adresaţi-vă medicul pediatru pentru doza corecta  şi concentraţia, doza se bazează pe vârsta şi greutatea copilului dumneavoastră.
 5. Ibuprofen-sirop (pentru sugari şi / sau copii): utilizat pentru febră şi ameliorarea durerii. Adresaţi-vă medicul pediatru pentru doza şi concentraţia corecta . Doza se bazează pe vârsta şi greutatea copilului dumneavoastră.
6. Benadryl-sirop (antialergic difenhidramină): acest medicament  este folosit pentru reacţii alergice. Reacţiile pot include urticarie sau erupţii cutanate. Dacă copilul dumneavoastră are o reacţie alergică, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră. El vă va recomanda doza corectă. Dozarea se bazeaza pe greutatea copilului dumneavoastră. Dacă apare o reacţie alergică severă şi copilul dumneavoastră are dificultăţi de respiraţie, sunaţi la 112.
7. Bandaje: preambalate, diverse dimensiuni , plasturi etc
       Verificaţi intotdeuna  stocul din kit  înainte de plecarea in   excursie.

Ordinea de consum a alimentelor

Sunt situatii de urgenta cand  tot curentul (energia electrica) cade si va aflati in situatia sa va gestionati rezervele alimentare ...
-Prima data utilizati : alimentele perisabile din frigider, camara, gradina, etc
-Apoi utilizati : alimentele din congelator. Pentru a limita numărul de deschideri ale congelatorului scrieti o listă a elementelor din congelator pe ea. Într-un congelator bine umplut, bine izolat, alimentele vor mai avea cristale de gheata in mijloc si alimente sunt inca sigure pentru consum cel puţin inca două zile. Verificaţi pentru a vă asigura că uşa congelatorului dumneavoastră este încă în stare bună si e bine inchisa .
-La urma utilizati : alimentare neperisabile şi conservele (in tabla, borcane,plastic).

Organizarea in situatii de urgenta

          Pentru acordarea primului ajutor in urgente cat si realizarea managementului accidentelor, catastrofelor sau dezastrelor,  e necesara organizarea!
           Se pot constituii: echipe, grupe, detesamente specializate de interventie in mod singular sau in grup.
           Organizarea civila se poate face  in sprijinul fortele profesioniste (protectia civila, pompieri, ambulanta, smurd, etc) sau alaturi de ele.
           Uzual si functional echipele pot fi de :
                - suport tehnic 
                - asistenta alimentara ,cantina sociala
                - cercetare-cautare-deblocare-salvare
                - prim ajutor medical de urgenta
                -
prim ajutor psihologic 
                - alpinism utilitar si transport accidentati
                -
radiocomunicatii de urgenta             
                - cautare-salvare canina
                - cautare persoane disparute

                - logistica , transport , evacuare
                - comand-unit

Termene de stocare pentru unele alimente

        Tabelul următor ne oferă termene  orientative  generale pentru înlocuirea alimentele stocate pentru situatii de urgenţă.          Utilizaţi în termen de 6 luni sau la 6 luni inlocuiti-le:
-lapte praf - cutie
-fructe uscate
- biscuiti simpli uscati
-cartofi   
         Utilizaţi în termen de un an sau înainte de data indicată pe etichetă dupa care inlocuiti-le:
-conserve din carne si supe de legume
-conserve din fructe, sucuri de fructe, legume
-cereale şi junk-food( snaksuri,stiksuri, etc)
-gemuri si magiunuri
-jeleuri
-bomboane  şi fructe cu coajă lemnoasă conservate

-vitamine
           Pot fi stocate pe termen nedefinit (în recipienti adecvati şi in condiţii de mediu uscat si cu temperatura joasa):
-Grâu
-Uleiuri vegetale
-Porum si malai
-Praf de copt
-Soia
-Cafea instant, ceai, cacao
-Sare
-Bauturi racoritoare necarbonatate
-Orez alb
-Bulioane
-Paste uscate
-Lapte praf - ambalate în cutii de azot


      E posibil ca unele alimente sa se deterioreze complet si sa fie improprii consumului uman putand duce la toxiinfectii alimentare!!!
      Dar e posibil ca unele alimente sa isi piarda doar calitatile organoleptice dar  sa ramana in continuare nutritive.

Articole greu de gasit in caz de dezastre

Sau facut de catre diversi autori/scriitori tot felul de liste cu produse devenite epuizate sau greu de gasit in situatii de calamitati, razboaie, urgente ... Urmatoarea lista prezinta exausiv unele produse neasumandu-si pretentia de epuizare a lor ... 

1. Generatoare electrice (cele bune sunt  scumpe , sunt o ţintă pentru  hoti...necesita intreţinere si carburant) 
2. Filtre de apa / curatare  
3. Lampi pe petrol , fitile de bumbac , sticle de lampa
4. combustibil special pentru lampi de petrol ( merg si cu motorina sarata, dar fumega )
5. Arme, muniţie, spray cu piper, cuţite, arbalete si  praştii  
6. Deschizatoare de conserve (uneori iti salveaza viata si timpul)  
7. Miere / siropuri / zaharuri alb, maro /gumă de mestecat / bomboane  
8. Cereale (orez  - fasole - grâu-malai) 
9. Ulei vegetal -pentru gatit (fără ulei de prajit  alimentele trebuie să fie fierte)  
10. Chibrite  şi brichete (vor  deveni brusc rare)  
11. Containere de apă  
12. Mini cap incalzitor pentru butelii turist -propan (fara acest element, gazul propan nu se poate folosi )  
13. Moara manuala de cereal  (ne-electrica) 
14. Butelii aragaz pline -propan –butan   
15. Necesat copii mici –bebei : scutece / formula-lapte  / unguente si uleiuri bebe  / aspirina pentru copii ,siropuri copii  etc  
16. Sobe  de gaze , de lemne , de carbune 
17. Vitamine  si multiminerale ( necesare si critice in diete bazate pe conserve)
18. Articole igiena feminine igiena feminine
19. Lenjerie de corp groasa si care nu retine apa ( gen fleece) 
20. Ferăstraie  de mana , topoare şi pene de lemn 
21. Folie de aluminiu ( se poate folosi la gatit daca nu exista vase de gatit sau ulei de gatit ) 
22. Containere/canistre de combustibil ( motorina, benzina , uleiuri) din metal sau plastic 
23. Saci pentru gunoi si saci din rafie –nimeni nu are prea multi  
24. Hîrtie de toaletă, servetele umede , prosoape de hârtie  
25. Lapte - sub formă de praf si condensat (se agită cel lichid la fiecare 3-4 luni) 
26. Seminţe grădină (nu hibride care sunt seminte sterile  )  
27. Conserve de ton, de peşte (în ulei)  
28. Extinctoare / stingatoare incendiu 
29. Truse de prim ajutor  
30. Baterii (toate dimensiunile ... care se inlocuiesc regulat in functie de data expirarii) 
31. Usturoi, condimente şi oţet, praf de copt, prafuri de budinci  
32. Câini de talie mare- necesari la paza  (si o multime de mâncare pentru câini) 
33. Făină, drojdie şi sare 
34. Chibrite ,de preferat din cele special pentru orice anotimp si apoi cele de lemn
35. Hârtie de scris / hartie de impachetat  / creioane / calculatoare solare 
36. Frigidere auto , genti frigorifice (bune si pentru păstrarea elementelor si substantelor  care pot  îngheţa în perioada de iarnă)  
37. Cizme de lucru, curele, blugi  şi cămăşi de folosinţă îndelungată  
38. Lanterne / bete luminoase  şi torţe, 
39. Caiete , agende şi albume (noteaza ideile, sentimentele, experientele , insemnari cu caracter istoric)
40. Cutii de plastic de diverse marimi (foarte bune  pentru depozitare apa, transport ) 
41. Produse igiena masculine : sampon, periuţa de dinţi / pastăde dinti / apa de gura / ata dentara, unghiera,
42. Vase din fonta (robuste, eficiente)  
43. Ustensile  de pescuit / vanatoare, capcane  
44.  Spray-uri antitantari / creme de protective , benzi-lipici muste , otrava soareci si sobolani) 
45. Bandă adeziva si banda izolatoare  
46. Prelate / foi cort / corzi  / cuie / sfoara / vârfuri metalice  
47. Lumânări  
48. Produse de spălătorie :detergent solid si lichid/ pentru rufe si bucatarie 
49. Rucsaci si genti voiaj  
50. Unelte de grădinărit şi accesorii  
51. Foarfece, ţesături şi accesorii de cusut  
52. Conserve din carne,fructe, legume, supe, tocane, etc 
53. Înălbitor (simplu, NU parfumate: 4 până la 6% hipoclorit de sodiu) 
54. Borcane / capace muraturi si conserve de iarna   
55. Cuţite şi instrumente de ascutire: pietre polizor , oţel de ascutit cutite  
56. Biciclete ... cauciucuri / tuburi / pompe / lanţuri, etc 
57. Saci de dormit şi pături / perne / carpete  
58.Alarma pentru  monoxidul de carbon (cu baterie) /gadgeturi anti-rozatoare si anti-tantari 
59. Jocuri de societate , sah table,  carti de joc , zaruri
60. Curselor de şoareci, capcane cu lipici  şi magneţi gândaci  
61. Farfurii unica folosinta  / pahare plastic /tacamuri  
62. Pelerine  de ploaie, cizme cauciucate, etc
63. Pompe de mână şi sifoane (pentru apa si pentru combustibili) 
64. Oţet, bulioane , pasta tomate  / sosuri diverse  / baze de supă , vegeta  
65. Ochelari de citit  
66. Ciocolata / cacao / creme dulci la borcan
67. Îmbrăcăminte din lână, eşarfe / scurte de vant  / manusi  
68. Biscuiti simpli , saratele , covrigei, eugenii , napolitane   
69. Popcorn si pufuleti , cereale mic dejun , nuci si orice fel de seminte 
70. Şosete, lenjerie, tricouri, etc (extra)  
71. Cherestea (toate tipurile)
72. Căruţe si carucioare pe 2 sau 4 roti (pentru transport) 
73. Saltele pentru pătuţuri şi saltele gonflabile (pentru persoane cu nevoi suplimentare)  
74. Mănuşi: de lucru / încălzire / grădinărit, etc  
75. Lantern de cap-frontale 
76. Banda scotch, lipici, cuie, şuruburi, piuliţe şi şuruburi  
77. Ceaiuri / Cafea  /Ţigări  /Vin / Lichioruri  (pentru mită, medicamente, etc) 
78. Adezivi, cuie, dibluri , bolţuri, şuruburi, etc  
79. Atomizoare medicinal pentru medicamente 
80. Pălării şi caciuli  /incaltaminte 


…... Animalele  vii - caprele si gainile devin primele deficitare apoi devin deficitare porcinele, taurinele si ovinele …..

Protejarea impotriva unei pandemii de gripă

        Incercam sa  descriem modul în care vă puteţi proteja voi  si familia  dvs.  de urmatoarea pandemie . Deşi probabilitatea de mutaţii într-o tulpină mai virulentă este relativ scăzut, impactul potenţial în cazul în care aceasta ar avea loc ar fi devastator !!! Tulpinile  actuale ale virusurilor au o rată de mortalitate redusă pentru om. Dar chiar daca un virus  se dovedeşte acum   un "non-eveniment", în următoarele câteva decenii există o probabilitate foarte mare ca unele boli noi sa apăra şi sa se transforme  brusc intr-o pandemie. Sansele  sunt împotriva noastră, deoarece gripa/influenzas are tendinta de  schimbare antigenica. Deoarece gripele  sunt virale şi sunt răspândite de persoana obisnuite ca si  persoana de contact, majoritatea  populaţiei lumii va fi expusa în doar câteva săptămâni sau luni. Chiar şi astăzi, foarte multi  mor în fiecare an din cauza complicaţiilor gripei - cea mai mare parte sunt  persoane în vârstă si/sau  cei cu sistemul imunitar compromis.
           Sfaturi de care  aveţi nevoie  pentru a vă proteja şi pentru a ajuta la restabilirea ordinii în timpul unei pandemii:
A.) Dacă este cazul, mareste-ti rezistenta imunitara

B.) Fii pregătit să combati boala
C.) Evita expunerea
D.) Fa-ti stocurilor –logistice cu produse/materiale/alimente cheie
E.) Fii pregătit să renunţi la caritate si pastreaza o distanţă sigură
            Ridica-ti/mareste-ti  rezistenta imunitara
       Există două filosofii pentru a lupta cu viruşii gripali:
         - Prima şi cea mai predominantă este de a ridica răspunsul imunitar al organismului.
         - Cealaltă este de a menţine răspunsul imunitar  normal. 
        Pentru a preveni colapsul cauzat de un supra-răspuns , asa zisa  "furtună de citokine" dacă nu ai  rezistenta imunitara scazuta , nu ti-o ridica , pentru ca foarte multe  gripe care au produs  furtuna de cytokine - au generat un număr semnificativ de decese.
          Pentru a-va creşte rezistenţa imunitara la boli  este important să vă lăsaţi de fumat. Dacă sunteţi un fumător aveţi o mai mare predispozitie la infecţii respiratorii. Fumătorii prezintă un risc ridicat de a dezvolta complicatii. Mai bine fa multe de exercitii fizice , mananca alimente sanatoase, bea  cu moderatie, dormi suficient , foloseste suplimente vitaminice de calitate superioară
           Daca sunteti supraponderal, trebuie sa va  modificati dieta si  sa-va  reduceti  greutatea corporala  pentru ca  alimente nesănătoase slăbesc sistemul imunitar. Renunta-ti la  zahăr rafinat. Evita-ti bomboanele, snack-surile, băuturile răcoritoare, precum şi orice alimente prelucrate cu conservanţi, îndulcitori artificiali, sau OMG. Evitaţi sa  mai  cumparati "carne comerciala" , care este adesea afectată de hormonii si antibioticele folosite la ingrasarea animalele comerciale si inlocuitile cu carne de  vânat sălbatic sau de animale de casă .
          În sfârşit, roagă-te. De ce? Anxietatea este o formă de stres care slăbeşte sistemul imunitar, iar rugăciunea este o modalitate de dovedit pentru a calma anxietate si de stres. Şi, mai important, ca şi creştin cred că este esenţial să se roage pentru călăuzirea lui Dumnezeu, providenţa, şi  protecţie.
                Fi gata să lupti împotriva bolii
           Există unele simptome care diferenţiaza, răcelile şi gripele : gripele provoca de obicei febra, frisoane, senzaţie de dureroase (stare de rău), dureri de cap, şi oboseală extremă iar  simptomele de raceala sunt, de obicei limitate……..racelile se limiteaza  la tractul respirator superior in timp ce simptome de gripă au tendinţa de a implica întregul corp.
          Gripele  au tendinţa de a ucide cele mai multe dintre victimele lor, în două moduri: deshidratare şi congestie pulmonară. Chiar şi gripa aviară, care este respiratorie, de obicei, începe cu simptome de gripa stomacala ( enterovirozele). Gripele  (enterovirozele)  de obicei, induc diaree care deshidrateaza rapid bolnavul. Pentru a combate acest lucru, aveţi nevoie de   medicamente anti-diareice (cum ar fi saprosan, metroclopramid ) şi sa beti soluţii de electroliţi, cum ar fi
electroliti Humana iar pentru refacerea florei intestinale ca  probiotic Enterol  sau  puteti folosi in loc de electroliti diferite băuturi pentru  sportivi (cum ar fi Gatorade) care pot fi utilizate ca soluţii de rehidratare orală , dar  e recomandat să le diluati 50% cu apă, pentru ca au destul de multa e glucoză în ele, glucoza care va-va exacerba simptomele diareice. In loc de solutiile de rehidratare comerciale  puteţi sa va face singuri  o soluţie de urgenţă, după urmatoarea reteta:
• 1 / 2 linguriţă de sare obisnuita
• 2 linguri de miere, zahăr, orez sau pulbere de glucoza
• 1 / 4 lingurita de clorură de potasiu (sare de substitut de masă)
• 1 / 2 linguriţă de citrat trisodic (sau bicarbonat de sodiu)
• 1 litru de apă curată
        E bine sa aveti in casa  paracetamol şi ibuprofen pentru a tratarea febra. Aceste două antipiretice pot fi luate împreună sau pe  alternativ la  4 ore (se ia fiecare la 4 ore, dar decalate  cu 2 ore, aceasta decalare usureaza monitorizarea pacientului şi-l determina  sa bea mai multe lichide). Fiecare pacient/bolnav   sa aiba  propriul termometru pentru a evita contaminarea incrucisata a  bolnavilor.
           Există  diferenţe de opinii în cercurile medicale despre a suprima sau a nu suprima  febră intr-o gripa . Totul depinde de nivelul in care febra afecteaza bolnavul . Înainte de a utiliza aspirina (pentru adulţi) sau paracetamolul  (pentru copii şi adulţi), verificaţi literatura de specialitate cu privire la tulpina de virus gripal curent care are cele mai mari sanse sa produca infectia . Dacă există informatii ca febra  ar  genera o  "furtună de citokine"ca  reacţii  in corpul bolnavilor , apoi e bine sa   suprimati  febra .  Statistic, ce-a mai mare grupa de varsta  cu morti , de gripa din 1918, a fost grupa de varsta  de la 16 la 25 de ani - cei cu cel mai puternic sistemul imunitar. Acei pacienţi au murit de cele mai multe ori, deoarece corpurile lor au luptat cu virus prea viguros prea tare, cu multa febra , si au generat o furtună de citokine. Aspirina scade febra si ajuta la suprimarea raspunsul care duce la o reactie de "furtuna de citokine". Din nou, există încă dezbateri considerabile în literatura de specialitate asupra folosiri/nefolosiri de  suprimante ( de ex. aspirina) anti-febră chiar  cu riscul de a genera o furtuna de citokine în tratarea gripei in comparatie cu folosirea de suprimante anti-febra.
         Deoarece gripele  sunt virale, mai degrabă decât bacteriene, cele mai multe antibiotice (agenţi antibacterieni) sunt inutile în lupta împotriva acestora. Dacă bănuiţi că aveti gripa   recomand repaus la pat! Prea mulţi oameni ignora simptomele lor, deoarece au  proiecte la locul de muncă urgente sau sefi si sefi... Nu numai ei isi risca sanatatea si viata  dar ii pot infecta si pe cei din jur ! 

       Lichidele uşureaza  decongestionarea şi sunt cruciale pentru rehidratare. Doar un singur puseu de febra  poate dubla rata de deshidratare a corpului .
         Gripele respiratorii, cum ar fi gripa porcină şi gripa aviara ucid în principal prin congestie. E bine sa cumpăraţi un vaporizator cu abur de orice tip si sa aveti in casa  expectorante .Va trebui să va urmăriţi cu atenţie pentru orice simptome de pneumonie. Acestea includ: dificultăţi in  respiraţie  dureroase, un sunet atunci când respiraţie grohăit (destul de diferite de respiraţie şuierătoare de bronşită sau "latratul" de crup), respiratie extrem de rapidă, evazarea nărilor cu fiecare respiratie, tuse si/sau flegma ruginie. Pneumonia poate fi o complicaţie mortala a gripei si este principala cauza de deces legate de gripa. Este important să reţineţi că pneumonia este de obicei o co-infecţie care pot fi virala sau bacteriana.  În caz de o pneumonie bacteriana, antibiotice sunt cruciale pentru salvarea de vieţi iar dacă este virala, nu există prea multe actiuni de ajutorare... În timp ce antibiotice pot clar reduce infecţia ele nu pot elimina secretiile. Pacientul trebuie să le tusesca  înapoi in sus până la nivelul tractului respirator superior . Nu utilizaţi antitusive !
        Evitaţi expunerea
      În afară de a fi  tuşit sau strănutat de către o persoană infectată, cel mai comun mod de a lua  gripa este de pe ceva care a fost atins, tuşit sau strănutat de către o persoană infectată. De exemplu, persoana care a folosit cosul de cumparaturi .... Aceste persoane si-au acoperit gura cu mâna lor, atunci când au  tuşi apoi au folosit aceiasi  mână pentru a împinge în coş în magazin. Acum, mâinile dvs. ating acelaşi loc de pe carucior . Fără să va gânditi  în timp ce faceti cumparaturile, va frecati  la ochii sau la nasul şi aţi introdus virusul prin punctele cele mai vulnerabiel de infecţie. Cand sunteti in public, nu atingeţi ochii sau nasul. Spălaţi-vă mâinile des pentru a elimina orice germeni ati luat. Învăţaţi-vă copiii acest lucru.
       Chiar dacă şansele de-a avea  o infectie  pandemica nationala  sunt mici, trebuie totusi luate masuri de siguranţă. Puteţi reduce sansele de infectare cu mai mult de jumătate, dacă vă pregătiţi pentru a trăi în izolare (o  "auto- carantină "), pentru o perioadă lungă de timp. Aveti  nevoie să fiti pregătiti pentru a evita orice contact cu alte persoane în perioada de maxim a pandemiei. Perioada de auto-carantină ar putea dura  mult (chiar pana la trei ani) , e posibil ca  valuri succesive sa mature gripa prin ţară.

         Ce ar trebui să faceţi pentru a va carantina cu  succes familia?        
         Incepeti sa faceti liste de prioritate. Istoria a demonstrat că bolile infecţioase sunt cele mai acute  în regiunile urbanizate Deci, dacă vă puteţi permite  mutativa  într-o regiune mai putin populată ,intr-o  regiune rurală. Atunci când cauti un refugiu local, departeaza-te  de  oraşe şi la distanţă de drumuri/sosele  majore care vor servi ca "linii de fuga " pentru refugiaţi-urbani.
        Fii pregatit sa stai retras pe tot parcursul anului. În caz de pandemie mare , poliţia şi politia militara vor pune în aplicare carantine draconice ale oraşelor , judeţelor,comunelor  . O retragere bine aprovizionata , este inutila  dacă nu poti ajunge la ea. Locuieste acolo, şi obişnuieste-te  cu obtinerea de auto-suficienta. Planteaza o gradina de legume mare, folosind seminte ne-hibride. Creşte animale mici, care pot fi furajate pe păşunea ta. Obisnuieste-ti sistemul digestiv cu consumul de alimente conservate si semiconservate.  

        Elaboreaza-ti  un stil de viaţă retras cu drumuri  minime la oraş. Fiecare drum in comunitatile umane  va constitui un risc de infecţie.Pentru a va face o auto-carantină eficace, este esenţial sa fiti pregatit sa traiti in izolare pentru mai multe luni, şi, eventual ani, pentru a evita contactul şi riscul ulterior de infecţie.   
        Pentru a vă proteja (cel puţin marginal) de saliva infectata, folositi  ochelari chirugicali  si cumparati sau fabricati-va  masti chirurgicale . Reţineţi că chiar şi o mască de gaze cu filtru N100 nu va opri un virus din aer, deoarece virusurile sunt prea mici. Dar cel puţin o mască de pânză vă va oferi o anumită protecţie de scuipat. Odată ce pandemie izbucneşte în regiunea dvs. nu veti renunta  deloc la purtarea acestora. Faceti-va un stoc de mănuşi de unică folosinţă. Reţineţi că unele persoane sunt alergice la latex. Deci, faceti unele teste de alergie  înainte de a cumpăra . Purtati mănuşi ori de câte ori plecati departe de refugiu, şi spălaţi-vă pe mâini frecvent, indiferent de imprejurare . Tineti-va  mainile departe de nas şi ochii, în orice moment.
         Faceti-va  stocuri logistice-importante
         Pentru a face pe termen lung o auto-carantină eficace va trebui să cumperi o cantitate mare de alimente pe termen lung cu termen de stocare de la un furnizor de încredere. Este, de asemenea, important să  prevezi  renuntarea la  caritate cu vecinii şi rudele care ar putea ajunge la uşa dvs.
         Fa-ti stocurilor de combustibil - lemn de foc, păcură acasă, sau propan, plus combustibil pentru generator de rezerva, vehicule şi/sau tractor. Pentru combustibili lichizi, cumpara cele mai mari rezervoare care vă puteţi permite să le  cumparati şi să le umple,. Dacă faceti căldură cu lemne sau cărbune, determinati cât de mult cărbune sau lemne  cumpărati în fiecare iarnă şi apoi triplati această cifra.
          Construiti o poarta rezistenta la drumul de acces şi faceti-va  obiceiul de a o menţine închisa şi încuiata. . Uraganul Katrina a arătat in SUA si apoi cutremurul din Haitii cât de fragilă este societatea  şi cât de repede legea şi ordinea se  poate rupe în caz de calamitate .
          Cu acordul medicului dumneavoastră şi cu  prescripţia lui, fa-ti un  stoc de  antibiotice moderate , cum ar fi penicilina şi Ciprofloxacin ("cipro") pentru a lupta împotriva co-infecţiilor. Dar ele ar trebui să fie folosite numai în cazul în care este foarte clar că este o infecţie .         
       Fiti  pregătiti să renunţati la contacte interumane si sociale si pastrati o distanţă sigură de alte persoane .
          Este important să va faceti  stocuri de  produsele alimentare suplimentare pentru  posibile  donatii .  Ajutorarea  vecinilor  dumneavoastră este crestina  şi ajutorarea construieşte prietenii de încredere pe care apoi puteţi conta. Pentru a evita riscul de infecţie, trebuie să fiti pregătite să faceti donatiile de la o distanţă  sigura - fără contact fizic. Gândiţi-vă si  planificati-va aceste actiuni . În timp ce depozitati pentru  familia dvs. stocuri alimentare în containere mai mari faceti si stocuri alimentare  pentru o eventualitate donatie  în recipiente mai mici. Sau, cel puţin cumparati cutii  mai mici, pe care le  puteţi completa şi distribui refugiaţilor sau vecinilor . Donarea de caritate  ajuta la restabilirea ordinii şi la restabilirea infrastructurilor cheie.

         Mentionez  ca nu sunt un mare fan-antivirale gen Tamiflu (Oseltamivir) sau alţi inhibitori de neuraminidazăpentru ca este demonstrat ca acestea au efect doar la inceputul  gripe (de ordinul a 1-2 zile sau mai puţin), numai daca le luati imediat : TREBUIE LUATE în prima zi sau primele două zile cand va  simţiţi rău. Majoritatea oamenilor (inclusiv eu) se vor simţi doar un pic "rau" in primele zile. Tamiflu în această situaţie este destul de inutil. De asemenea, dacă cineva are de gând să-l folosească, el trebuie să-l foloseasca  înainte de a ajunge bolnav-rău.
            În plus faţă de sugestiile de mai sus, mai am cateva : Dacă e pandemie grava , şi nu puteţi evita să iesiti  printre oameni, purtaţi mănuşi de unică folosinţă (acestea nu trebuie să fie chirurgical sau steril). Tu nu stii cine ultimul  a atins ... indiferent ce (clanta de la  usa, butonul de lift, etc). Sa aveti asupra dvs. şi sa utilizati mai multe perechi, şi sa învaţati  cum să le decolezi  fără a atinge exterioarele (pune un  medic instruit să-ţi arate ). Tineti-va  mainile departe de gura, nas şi ochii! Daca mainile devin contaminate,astfel  nu se transferă virusul la mucoase. Spălaţi-vă mâinile des (şi de asemenea, înainte şi după utilizarea toaletelor publice, nu atingeţi clanta  de la usa de ieşire - folosiţi un prosop de hârtie suplimentare). Geluri de igiena  sunt OK, dar  şi apa este foarte buna . Învăţaţi pe toată lumea (în special pe copii) sa   tuseasca  în cot sau in axila/la subsuori  - si să nu si acopere faţa lor cu mâinile lor si  sa foloseasca  un servetel sau batista personala . Şi să se spele pe mâini după aceea.
          Atentie ! Eu nu sunt medic , si  nu dau sfaturi medicale. Menţionarea oricarui  dispozitiv medical, tratament, medicament, sau supliment alimentar este facuta doar in  scopuri educaţionale. Consultaţi-vă medicul înainte de începerea oricarui tratament sau folosirea oricărui medicament, supliment alimentar, sau dispozitiv medical.

Despre truse de urgenta, kit-uri de supravietuire

           Situaţiile de urgenţă sunt de obicei imprevizibile, şi e mult mai bine ca o persoana să fie pregătita pentru situaţii de urgenţă ,mai de dinainte, având provizii de urgenţă decât sa încerce să găsească lucrurile urgente/necesare după ce apare o urgenţă. Există destul de puţine organizaţii care se dedica pentru a ajuta oamenii.
             Uneori, trusele  de urgenţă sunt organizate pe necesarul si nevoia unei persoane cu ce ar putea avea nevoie acea persoana  pentru a supravieţui, fără a avea acces la îngrijire medicală, apă sau surse de hrană. În acest caz, un kit de supravietuire de trei zile ar putea contime minimum o lanternă, baterii (dar se pot găsi lanterne/radiouri care sunt combinatii). Trusa de urgenta ar trebui să conţină alimente, necesarul minim pentru trei zile, produse neperisabile şi care nu trebuie să fie fierte, de ex. conserve si semiconserve. Inmultiti nevoile alimentare cu numărul de persoane susceptibile de a fi asistate si obtineti marimea rezervei minime.
            Unele situaţii de urgenţă lăsa oamenii fără acces la apă potabilă. Este important sa avem rezerve de apă potabilă, de preferinţă în recipiente de sticle , plastic. Cantitatea de  apă depinde de nevoile persoanelor implicate. Unii oameni vor  să aibă mai multe sticle mici de apă disponibile, care pot fi mai curate, altii vor un  flacon/sticla/pet mare. Calculati  aproximativ un litru si jumătate de apă pe persoană pentru fiecare zi a unei situaţii de urgenţă. O familie de patru persoane ar trebui,  sa stocheze cca. 20-25 litri apa  pentru a-si acoperi necesităţile de apă timp de trei zile.
         Kit-urile  de urgenţă trebuie să includă orice medicamente vitale unei persoane de care depinde de supravieţuirea sa. Din nou, această asigurare cu  medicamente ar trebui să fie suficientă pentru minim trei zile şi chiar mai multe zile , situatie posibila în cazul în care tipul  unei situaţii de urgenţă ar putea duce la lipsirea de  asistenţă medicală pentru o perioadă mai lungă de timp. Asiguraţi-vă că  verificati/controlati datele de expirare de pe sticle , recipienti, medicamente .
           Împreună cu medicamentele prescrise pe retete , kiturile de urgenţă ar trebui să includă si medicamente comune  : anti-diareice, anti-acide , anti-febrile sau medicamente pentru combaterea durerii. Se pot pune  materiale antiseptice şi unguente cu antibiotice pentru a trata răni minore si sa nu se uite bandaje, plasturi, pansamente, fese si consumabile medicale de urgenţă : mănuşi, foarfece, tampoane de tifon, masca anti-SIDA înmai multe marimi si  dimensiuni,  bandaje, plasturi, pansamente . Este mai bine sa se  achizitioneze  un kit bun de prim ajutor prin cumpararea  unuia deja pregătit din comert sau de la farmacii.  

           Uneori trebuie pregatite mai multe asemenea kituri ce pot fi necesare în cazul în care un număr mai mare de oameni s-ar putea gasi in nevoie sau in situatii de urgenta .

Autoapararea cu cutitul

          Incerc sa tratez un subiect mai delicat dar necesar.
          De-a lungul  secolelor cutitele rămân arma perfecta in  luptă strânsă corp la corp. Cuţitele sunt utilizate pe scară largă în scopuri de autoapărare, în special în regiunile / ţările, în care  pistoalele sunt interzise pentru civili. Chiar dacă purtaţi un pistol sau revolver  pentru apărare personala, un cuţit într-un buzunar este foarte util pentru ca el  completează  ca arma  de aparare  pistolul , şi în unele cazuri e mai util decat o  arma de foc, care poate fi  blocata sau inaccesibila.
           În ciuda simplităţii construcţiei lor, cuţitele sunt arme serioase, care nu vă iearta daca le  utilizati. Cuţitul este de obicei considerat ca "arma de autoapărare de ultima utilizare ", care va poate salva viata atunci când nu există alt mijloac disponibil pentru aparare . Luptele cu  cuţite nu sunt lipsite de  cruzime,in timpul unei asemenea lupte veti vedea  sangerari , rani urate  si alte imagini neplacute , astfel încât, dacă alegeţi sa aveti un cuţit ca  element de apărare, trebuie să fiti pregătit mental pentru al folosi . Nu purtaţi un cutit pentru a apărare în cazul în care nu sunteţi pregătit să-l folositi  împotriva altei persoane. Mai bine să fiti neînarmat decât sa aveti o  armă, pe care nu sunteţi familiarizaţi sa o folositi , doar ca sa o detineti la noroc in autoapărare. În unele cazuri, desigur, doar o demonstraţie de cuţit şi intenţia dvs. puternica de  lupta va fi destula si suficienta pentru a preveni agresiuniile  criminale ale altora , dar cu toate acestea, trebuie întotdeauna să fie pregătit să-l folositi .

            Alegerea tipului de  cuţit pentru a apărare nu este un subiect uşor de dezbatut . Nu există nici un "ideal cuţit", care sa se potriveasca  tuturor cerintelor, e doar o problema de  alegere personală.          
          Amintiţi-vă că utilizatorii de cuţit (cutitasii ) indiferent de acţiunile lor justificabile sau nu , sunt  nedoriti si neiubiti de  poliţie. Unele cuţitele sunt complet ilegale pentru a fi detinute sau purtate  asa ca verificati legea privind detinerea cuţitului dvs. pentru a evita necazurile! 

Utilitatea instruiri pentru supravietuire

          Tehnicile  de supravieţuire sunt tehnici si abilitati pe care  o persoană le poate folosi/utiliza într-o situaţie deosebita/periculoasă (de exemplu, dezastre naturale) pentru a se salva sau a salva pe alţii. La modul general, aceste tehnici sunt menite să asigure necesităţile de bază pentru viaţa umană: apă, hrană, adăpost, locuinta/habitat , precum şi mentinerea unei minti lucide , pentru a semnala pentru ajutor,  pentru a evita interactiunile neplacute cu animale, şi pentru a acorda un eventual prim ajutor. În plus, abilităţile de supravieţuire sunt de multe ori idei de bază şi abilităţi pe care stramosii nostri le-au folosit dealungul a mii de ani, astfel încât dobandirea acestor  competenţe sunt o rememorare a istoriei. 
            Multe dintre aceste abilităţi  ne permit petrecerea/calatoria  în locuri îndepărtate sau mai greu accesibile (munti, pesteri, medii extreme) si/sau sunt modalitati de a prospera în natură. Unii oameni folosesc aceste abilitati pentru a aprecia mai bine natura şi se bucura de ea  nu doar pentru supravieţuire.
            Un adapost improvizat (o coliba) este un spatiu  care protejează o persoană de vitregiile mediul,  chiar  cele  periculos de reci/calde şi permite un somn odihnitor. Un adăpost ca definitie  poate varia de la un "adăpost natural", cum ar fi o peşteră sau o groapa , la o formă intermediară de adăpost , cum ar fi un adăpost de umplutura , un şanţ săpat langa un copac şi acoperite cu frunziş, sau o groapa/pestera in zăpadă, pina la la structurile facute complet de om, cum ar fi o prelată, un cort, sau chiar o coliba/bordei.
       Aprinderea  unui foc  creste  în mod semnificativ capacitatea de a supravietui fizic si mental. Aprinderea unui foc fără chibrite sau bricheta  se poate face mai usor prin  utilizarea scanteiri dela o  piatră naturală şi oţel cu iască. Este necesara insusirea mai multor tehnici de-a  facere un foc înainte de plecarea  în natura/pustiu. Căldura furnizată de un foc incalzeste corpul, usuca hainele ude, dezinfecteaza apa, prepara alimente. Nu trebuie sa trecem cu vederea  factorul  psihologic, siguranţă data  şi protecţie asigurata de foc. In salbaticie, focul poate oferi o senzaţie de acasă, un punct focal, si mai ales o  sursă de energie esenţială. Focul poate descuraja animalele sălbatice sa atace  supravieţuitori, chiar daca  animalele sălbatice pot fi atrase de lumina si caldura unui foc. Lumina si fumul emis de un foc  pot fi de asemenea folosite pentru a lucra pe timp de noapte şi pot constitui un semnal de salvare.
           O fiinţă umană poate supravietui fara apa in  medie  trei-cinci zile presupunând că conditiile de mediu sunt favorabile si nu sunt extreme, altfel nevoia de apa creste si rezistenta la supravietuire fara apa scade ...
           O persoană obisnuita  va pierde 2-3 litri de apa pe zi în condiţii normale, pe  vreme caldă, uscată, sau rece pierderile cresc  pana la patru - şase litri de apă sau alte lichide pe zi , manualele de supravieţuire vă recomandă să beţi apă ori de câte ori va este sete.
          Lipsa apei (deshidratarea) duce la letargie, dureri de cap, ameţeală, confuzie, şi în cele din urmă moarte. Chiar şi deshidratare uşoară reduce rezistenta si impiedica concentrarea, ceea ce este periculos într-o situaţie de supravieţuire în cazul în care gândirea limpede este esenţială. Pentru a evita deshidratarea, prima  prioritate este localizarea unei surse de apă potabilă şi/sau a face apa cât mai sigura posibil, adica a o potabiliza.
            Pentru a evita foamea , lipsa   hranei ,  puteti  folosi  rădăcini si  tuberculi , fructe,  ciuperci comestibile, nuci comestibile, fasolea si alte seminte comestibila, cerealele comestibile sau frunzele comestibile, in unele tari ar mai fi  comestibili   si unii  cactuşi şi chiar algele sunt unele  comestibile. Cu excepţia frunzelor, aceste alimente sunt bogate in calorii, oferind energie pentru organism. Plantele sunt  cele mai accesibile  surse alimentare care se pot  găsi uriunde : în junglă, in pădure sau in deşert, deoarece acestea sunt fixe şi pot fi, aşadar, gasite fără prea mult efort.
             Putem  discuta si despre cunoştinţele, aptitudinile, şi echipamente (cum ar fi arcuri, capcane şi plase) necesare pentru a aduna hrană prin prindere animalelor vii , prin vânătoare sau pescuit.
             In situatiile extreme trebuie se putem distinge alimente comestibile de cele toxice , aceasta se poate face printr-o serie de expuneri progresive a lor pe piele şi apoi in  gura înainte de inghitire, cu perioade de aşteptare şi verificările pentru simptome. Cu toate acestea, mulţi experţi, resping această metodă, afirmând că chiar şi o cantitate mică de  alimente toxice  pot provoca disconfort fizic, boala, sau deces. Un pas suplimentar numit testul zero este uneori necesar pentru a evalua comestibilitatea  unui produs alimentar potenţial.
             Cunostintele de prim-ajutor (primul ajutor necesar în special in zonele pustii) pot ajuta o persoană sa supravieţuiasca  şi sa traiasca chiar daca are leziuni şi boli care ar putea altfel ucide daca nu ar fi ingrijite .

Spray-uri pentru auto-apărare

         Spray-urile de auto-apărare conţin chimicale iritante  sau iritante naturale si sunt utilizate în mod obişnuit. Spray-urile au o largă popularitate datorită eficienţei lor ridicate, simplitati, sunt ieftine si de mici dimensiuni.
           Spray-urile de  auto-apărare sunt destinate pentru dezactivarea temporară a atacatorilor  : le  afectează ochii şi mucoasele. Spray de auto-apărare nu dezactiveaza agresorul complet, dar oferă de obicei, o posibilitate de a scăpa de atacator.
             Spray-urile de auto-apărare au dezavantaje evidente.
În primul rând, unii oameni nu sunt afectate de chimice iritante. Alcoolul şi drogurile  poate reduce receptivitatea persoanei de a se  irita. Astfel, utilizarea de spray in apărare poate creşte gradul atacului , dacă nu se reuseste oprirea agresorului. În al doilea rând, spray-uri sunt sensibile la condiţiile meteorologice, este posibil să primiţi jetul  înapoi, atunci când pulverizati spray împotriva vântului puternic. Vântul  şi ploaia pot reduce eficacitatea. În al treilea rând, este periculos pentru tine sa  folosesti un  spray de auto-apărare în spaţii înguste, din cauza posibilităţii de a te auto- iritant. Cu toate acestea, spray este o arma extrem de popular şi de încredere in  auto-apărare. Vă recomandăm să includeti  un spray în apărarea dumneavoastră.
            Spray-uri de auto-apărare pot conţine substanţe iritante de mai multe tipuri :
            CN (chloracetophenone) este un iritant larg distribuit. Se foloseste pentru aplicarea legii, de catre agenţii militari şi in  auto-apărări civile . CN cauzeaza multe  lacrimi atunci când e  pulverizat, dar iritarea  este relativ uşoară. De obicei, nu exercită o influenţă puternică asupra oamenilor; si are un efect de obicei pentru câteva minute. CN nu afectează câinii, drogatii şi pe  persoane rezistente la el .
          CS (orto-chlorobenzalmalononitrile) – are dubla-acţiune a agentului  chimic, irita ambii ochi şi tractulrespirator. Este de fapt mai puternic decât NC. CS este o substanţă cristalină albă, care a fost folosit pentru mulţi ani de către forţele de poliţie şi militare. Este un iritant pe scară largă pe pieţele germană şi rusă. CS este un teratogen, de aceea substanţa nu este recomandat pentru utilizarea în spatii comune. Ca si  CN, CS nu afectează câini, betivi şi drogatii .
       Spray cu piper (OC) (oleorăşina Capsicum) este un derivat de ardei iute Cayenne. OC este mult mai eficientă în comparaţie cu NC şi CS, este un agent inflamator. La contact, aceasta provoacă o senzaţie intensă de arsură, orbire temporară, impiedica  respiraţia şi dezorienteaza. Efectul de OC poate dura de la 15 la 60 de minute, în funcţie de concentrare. Spre deosebire de NC şi CS, OC este perfect si afectează câini, betivii şi drogatii. OC este un iritant natural, de aceea este mult mai inofensiv in comparatie cu chimicalele iritante.
              Puterea  unui  spray cu piper este evaluat atât de un procent de conţinut OC şi cat si de  puterea termică Scoville (SHU).
A doua caracteristică este mai importanta. Atunci când cauti un spray cu piper pentru a-l cumpăra, alege un spray cu Shu maxim (1.5-2 milioane) si continut ridicat de OC (aproximativ 10%).

Supravieţuire in caz de Explozie Nucleara Urbana

        Aceasta tema poate părea paranoica si specifica Războiului Rece, dar tinand cont de arsenalul nuclear statal functional existent pe plan mondial, ameninţarea unei explozii nucleare care sa  loveasca un mare oras este o realitate dură.
        E posibil ca orasul tau sa fie  ţinta unui atac nuclear de razboi sau doar o tinta terorista , va trebui să faci mai mult decât un strut  care isi ingroapa capul in nisip.
       Tinand cont de  forţa distructivă a exploziei nucleare initiale  şi ororile care urmeaza exploziei , sansele de supravietuire sunt  deprimant  de mici !
       Ce trebuie sa faci:
       In primul rand indiferent de pozitia corpului pe care o ai nu te uita inspre lumina orbitoare a exploziei nucleare ! Vestea bună este că exploziile nucleare au în comun o mulţime de caracteristici uşor de recunoscut si seamana cu exploziile  convenţionale. Există o detonare iniţială şi apoi urmeaza o undă de şoc sferica incat  trebuie sa te adapostesti imediat. Iată si vestea proastă: Exploziile nucleare sunt mult mai puternice decât exploziile convenţionale. Rezultatul transforma un oras in desert. Sub zona de explozie se vor evapora toate materialelor solide iar deasupra zonei vom vedea o minge de foc infernala, mai fierbinte decât suprafaţa Soarelui. Urmeaza apoi ca  tot praful iradiat ridicat de explozie să cadă înapoi pe Pământ (Fallout), praf periculos radioactiv.
         E posibil ca sirenele protectiei civile  ,în cazul în care există în localitatea  dvs. , sa  sune cu 2-4 minute inainte de explozie (doar daca e atac de razboi) dar pot sa nu sune deloc daca e atac terorist!!!  Nu ignora aceste semnale sonore ! Chiar dacă vă simţiţi in siguranta in orasul/comunitatea dvs. (o  localitate fara risc într-un posibil razboi nuclear) un atac nuclear terorist nu respecta regulile razboiului si poatesa se  produca oriunde mintea bolnava a unui terorist decide!

            O explozie nucleara genereaza  un puls electro-magnetic mare. Acest lucru va  strica/dezactiva toate  dispozitive electronice (de la telefoane mobile la automobile, echipamente medicale, echipamente electrice si energetice ...).
          Dacă observaţi că toate vehiculele şi electronice din zona dvs. imediată nu mai functioneaza atunci sigur că un atac nuclear este iminent. Pe de altă parte, un atac nuclear de la un terorist ar putea veni fara nici o avertizare, caz in care , trebuie să ştiti ce să faceti  imediat.
            În orice caz, respecta următoarele etape :  

             Nu te uita la/in Lumina orbitoare primara (ca si de blitz) , dar nici la lumina urmatoare (remanenta) care va trece prin mai multe culori tentante de privit! Este tentant !!! Cu toate ca vizionarea flash-ului  unei explozii nucleare este foarte tentanta, lumina produsa este de mai multe ori mai strălucitoare decât soarele. Privirea unui asemenea eveniment poate produce orbire  temporara pentru un  norocos, dar produce orbire pentru curios. Cel mai bine e sa te uiti in alta parte imediat si chiar sa iti acoperi ochii cu orice. Păstrarea vederii este extrem de importanta ( veţi avea nevoie de ea pentru toate etapele rămase de supravietuire) ....
           -Cautati-va repede un adapost sa va feriti de unda de soc. Secundele de  după explozia-flash iniţiala sunt critice. Din fericire, factori cum ar fi randamentul exploziei, vremea, şi distanţă pot diminua efectele undei de şoc  dar nu o elimina (atentie!!! ea se apropie vertiginos). Cea mai bună metodă pentru protectie  este de a găsi o barieră ideala între tine şi presiune extremă a undei, căldura, radiaţii termice şi vântul/uragan care se apropie de tine. Aceasta face ca  supravieţuirea sa devine un pic cam complicata. Având în vedere numărul de variabile prezente într-un oraş, nu există nici o cale sigura pentru a evita acest zid de moarte (cu excepţia  locurilor din subteran) al unde de soc. Cu toate acestea, o persoana  ghemuita pe jos într-o clădire rezistenta la explozie din beton sau cărămidă şi care sta departe de ferestre poate sa supavietuiasca.   Dacă nu reuşiţi să găsiţi oricare dintre aceste adăposturi suficient de rapid puneti-va jos la sol, ghemuit în spatele unei borduri de trotuar sau orice cat de  mic care sa preia presiunea exploziei (pentru ca valul de presiune care va va lovi poate provoca leziuni interne masive).
           Cele mai multe decese intr-o explozie nucleara sunt atribuite obiectelor zburatoare (resturi, moloz, în principal de sticlă). La fel ca intr-un cutremur încercaţi să va păziti organele vitale şi capul acoperit cu bratele.
            Uita-te pentru rutele de evacuare sau potenţiale adăposturi ad-hoc impotriva caderii cenusei radioactive . Dupa explozie, o altă problemă presantă se află în faţa dvs. : expunerea la radiaţii prin caderi de cenusa radioactiva . Acest risc este de obicei cel mai grav la scurt timp după explozie, aşa că timpul este vital. În funcţie de magnitudinea exploziei, radiatiile pot dura pana la trei săptămâni, dar variabile cum ar fi viteza vântului, terenul şi vremea pot schimba acest lucru.
       Supravieţuitorii prinsi la inaltime, la suprafata solului  sau in partea superioară a cladirilor  în timpul exploziei sunt într-o situaţie precară ,totul de la îmbrăcăminte la parul este probabil contaminat şi expunerea prelungită la acest mediu poate duce la imbolnaviri datorate radiatiilor  şi în cele din urmă la moartea. Obiectivul principal ar trebui să fie evaluarea peisajului şi gasirea de poziţiile subterane, sau cai de scapare care părăsesc zona. În general, orice zona care este pe direcţia vântului fata de  explozie sau plina cu daramaturi  grele ar trebui evitata în timpul evacuării. Zone deschise la o altitudine mai mică decât locul  exploziei  ar trebui să fie evitate, de asemenea, pentru ca acestea devin focare de strangere a materialelor  radioactive.
           Următoarea prioritate ar trebui să fie găsirea de alimente, apă şi cautarea unui adapost izolat  (orice puncte de acces care ar putea să permita patrunderea reziduriilor  radioactive sa fie inchise). De asemenea, este recomandabil o marcare in exteriorul  intrarii, pentru a permite salvatorilor care ar putea sa vina sa ştie că eşti în interior.
           Găsirea unei  locaţii izolate impotriva caderilor radioactive  este doar jumătate din bătălie. Cealaltă jumătate este păstrarea refugiu dvs.  izolat de radiatii . Tot ce a fost în aer liber în timpul exploziei (inclusiv oameni) a fost sigur  contaminat. Ca atare, supravieţuitorii trebuie să fie supusi unui proces de decontaminare rapid înainte de a intra in adăpost. O curatare meticuloasa  cu apă şi săpun ar trebui să se facă pentru piele si par, precum şi un periaj viguros al  îmbrăcămintei. Sună banal, dar ajută. Doar asiguraţi-vă că nu contaminati in timpul spalarii orice  rană deschisă , protejati-va ranile .
           Având în vedere raritatea extremă a exploziilor nucleare în zonele urbane, probabil ca cineva este pe cale de a va ajuta sau salva . Cu toate acestea, pericolul evident de caderi radioactive  ar trebui să vă împiedice să rătăciti fără ţintă in peisajul post-explozie şi sa strigati dupa  ajutor. Daca esti suficient de norocos să fi scăpat cu un telefon mobil sau radio poate ai o sansa , aceasta situatie va fi cel mai probabil la locul de muncă. Spre deosebire de explozii nucleare gen Hollywood, pulsul electro-magnetic (EMP), apare doar  atunci când armele de mare randament nucleare sunt detonat în partea superioară a atmosferei. La exploziile teroriste e posibil sa nu apara EMP.
          Nu va bazati doar pe  echipele de salvare. În cazul în care atacul se produce din cauza unui conflict nuclear, ar putea sa fie un atac cu tinte multiple pe aceeaşi zonă-ţintă sau obiective din jur( baze militare, aeroporturi, centre industriale, centrale electrice) şi orice tinte potentiale precum şi oraşul în care va aflati.

          -Incercati sa va construiti un costum de protectie ( daca aveti din ce) si sa va indepartati de zona radioactiva ...
           Salvati-va singuri !!!